Hlavní obsah

Nová polská vláda odvolala šéfy všech tajných služeb

Právo, Pavol Minárik
Varšava

Šéfy všech čtyř polských tajných služeb, civilních i vojenských, odvolala nečekaně v noci na čtvrtek nová polská konzervativní vláda vedená Beatou Szydlovou. Stalo se tak krátce po tom, co parlament vyslovil jejímu kabinetu důvěru.

Foto: ČTK/AP

Polská premiérka Beata Szydlová

Článek

„Chápu, že nová vláda chtěla vyměnit šéfy tajných služeb, měla to ovšem udělat civilizovaným způsobem,” uvedl bývalý ministr - koordinátor tajných služeb Marek Bernacki. Dodal, že čtyři generálové, kteří vedli tajné služby, plnili zodpovědně svoji práci a „bylo v zájmu státu, aby své znalosti a kompetence předali svým nástupcům”.

Bernacki rovněž řekl, že to, co se v noci odehrálo v Polsku, je krajně nezodpovědné.

„Takovýmto způsobem se nemůže chovat k lidem (z tajných služeb), ze kterých část v současnosti působí v Afghánistánu,” sdělil. „Doposud jsme žili v bezpečné zemi. Odteď padá zodpovědnost na ty, kteří v tajných službách dělají tyto unáhlené kroky,” doplnil Bernacki.

„Každá minuta dalšího působení odvolaných generálů na stávajících pozicích představovala pro Polsko větší hrozbu, než nám hrozí ze zahraničí,” zdůvodňoval bleskové odvolání ve čtvrtek pro televizi TVN24 nový ministr zahraničí Witold Waszczykowski.

Kontroverzní milost pro odsouzeného ministra

K zpravodajským službám se vztahuje i kontroverzní milost, kterou udělil polský prezident Andrej Duda (43) nově jmenovanému ministru - koordinátorovi tajných služeb Mariuszovi Kamiňskému, jemuž varšavský soud letos v květnu za hrubé zneužití pravomocí veřejného činitele vyměřil tříletý trest vězení a desetiletý zákaz výkonu funkcí ve státní správě.

Padesátiletý Kamiňski v minulosti vedl Centrální protikorupční úřad. Podle rozsudku v roce 2007 v rozporu se zákony a ústavou spolu se třemi spolupracovníky zorganizoval akce, které měly vyprovokovat korupci při obchodování se státními pozemky v jedné z vládních politických stran. Korupce se nepotvrdila, avšak došlo k rozpadu koalice a sebevraždě Andrzeje Lepera, lídra strany Sebeobrana, která byla tehdy ve vládě s Právem a spravedlnost (PiS).

„Prezident Duda jako právník dobře ví, že porušil nejen ústavu, ale i dobré mravy, když osvobodil stranického kolegu z PiS,“ upozornil portál Onet.pl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám