Hlavní obsah

Norský střelec chtěl zabít "zrádce kategorie A", ukázaly protokoly z výslechů

Oslo

V Norsku byly v pátek zveřejněny úryvky z výslechových protokolů Anderse Berhringa Breivika, který 22. července umístil ve vládní čtvrti nálož a později zaútočil na mládežnický tábor na ostrově Utoya. Při masakru celkem zahynulo 77 lidí. Z protokolů vyplývá, že jeho cílem byli tři lidé - premiérka, ministr zahraničí a předseda soc. dem. mládeže. Části protokolů zveřejnil list Verdens Gang (VG).

Článek

Breivik letos 22. července nejdříve odpálil bombu, kterou umístil do automobilu ve vládní čtvrti v Oslu. Při explozi zahynulo osm lidí a došlo k poškození budov. Poté se útočník přemístil na ostrov Utoya, na němž se konalo setkání sociálně demokratické mládeže. Podle VG se Breivik domníval, že své cíle, tedy premiérku Gro Harlemovou Brundtlandovou, ministra zahraničí Jonase Gahre Störeho a předsedu mládežnické organizace Eskila Pedersena, nalezne právě na ostrově. Z vyšetřování vyplynulo, že si je pojmenoval "zrádci kategorie A".

VG věnoval výpovědím útočníka 11 stran, podrobnosti o zabíjení obětí však vynechal. Obviněný dosud absolvoval 18 výslechů v délce přes 130 hodin, uvedla DPA.

Breivik je považován za pravicově smýšlejícího extremistu a samozvaného bojovníka proti islamizaci Evropy. Své oběti chtěl nejdříve zajmout a spoutat, aby jim mohl přečíst rozsudek smrti a vybrané pasáže ze svého manifestu. Pak je měl popravit nožem, či bajonetem. Další deník, Dagbladet, citoval policejního vyšetřovatele, podle něhož Breivik své zbraně ozdobil runovými nápisy se jmény obětí. Zbraně si také pojmenoval názvy ze severské mytologie, například jeho pistole glock nesla nápis Mjölnir podle bájného boha kladiva Thora.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Masakr na dětském táboře v NorskuVideo: Reuters

Informace v norských médiích odmítli policisté jakkoli komentovat. V minulých dnech si příbuzní Brevikových obětí opakovaně stěžovali, že údajům z jeho případu je poskytován ve sdělovacích prostředcích zbytečně velký prostor.

Soud tento týden Breivikovi prodloužil vazbu a neumožnil mu k činům se vyjádřit. [celá zpráva]

Začátek procesu je naplánován na 10. dubna 2012. Rozsudek by měl padnout ještě před výročím masakru.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám