Hlavní obsah

Norská policie našla nápis Arbeit macht frei ukradený z tábora Dachau

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bergen

Norská policie objevila nechvalně proslulý nápis Arbeit macht frei (Práce osvobozuje) ukradený v roce 2014 z brány bývalého německého koncentračního tábora Dachau. S odvoláním na bavorskou policii o tom v pátek informovala agentura AFP.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Nápis Arbeit macht frei v na bráně bývalého koncentračního tábora v německém Dachau

Článek

„Po anonymním upozornění policie z Bergenu nalezla a zabavila kované železné dveře s tímto známým nápisem,” uvedli bavorští strážci zákona bez zmínky o možných podezřelých. Policie obou zemí budou nyní záležitost prošetřovat.

Neznámí zloději asi metr široké a dva metry vysoké mřížové dveře, které byly součástí vstupní brány, ukradli v noci na 2. listopadu 2014. Po několika měsících místo nich úřady nainstalovaly repliku.[celá zpráva]

„Domníváme se, že krádež měla krajně pravicové pozadí. Ale nejsou pro to žádné důkazy,” řekl tehdy Karl Freller, ředitel nadace pečující o někdejší nacistické koncentrační tábory v Bavorsku Dachau a Flossenbürg.

Dachau byl prvním velkým trvalým koncentračním táborem nacistů a stal se modelem pro pozdější podobná zařízení. Podle dostupných údajů táborem prošlo více než 200 tisíc lidí, z nichž nejméně 30 tisíc věznění nepřežilo.

Pokusy o krádeže předmětů nejsou v někdejších koncentračních táborech výjimečné. Týká se to i areálu někdejšího vyhlazovacího tábora v Osvětimi, kde velké pozdvižení v roce 2009 vyvolala krádež kovového nápisu, který rovněž hlásal Arbeit macht frei z brány tábora.  Za zorganizování krádeže odsoudil polský soud někdejšího vůdce švédských neonacistů Anderse Högströma k více než dvěma a půl roku vězení.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám