Hlavní obsah

Nizozemský úřad krášlil zločinnost žadatelů o azyl

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Amsterdam

Mark Harbers (50), státní tajemník nizozemského ministerstva spravedlnosti, ve středu odstoupil z funkce. Stalo se tak po odhalení, že jeho oddělení falšovalo statistické údaje o kriminalitě mezi žadateli o azyl, napsal web DutchNews.nl.

Foto: Jon Nazca, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Ministerstvo stovky případů závažných trestných činů azylantů včetně deseti pokusů o vraždu, čtyř znásilnění, 79 sexuálních útoků a čtyř případů pedofilie kategorizovalo pod hlavičkou „jiné“.

Odhalení zfalšovaných údajů vedlo minulý týden k rychlému vnitřnímu vyšetřování. Protiimigrační zákonodárce Geert Wilders (53) obvinil ministerstvo z toho, že závažné zločiny žadatelů o azyl zametá pod koberec.

Deník De Telegraaf minulý týden napsal, že podle nezveřejněné policejní statistiky „falešní“ uchazeči o azyl z tzv. bezpečných zemí, jmenovitě Maroka a Alžírska, se v loňském roce podíleli na bezmála polovině ze 4600 incidentů, které vyžadovaly policejní zásah.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám