Hlavní obsah

Nizozemský princ Bernhard byl před válkou členem Hitlerovy NSDAP

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nizozemský princ Bernhard byl ve 30. letech minulého století členem německé národně socialistické strany NSDAP. Podle zprávy webu zpravodajské stanice BBC nizozemské úřady potvrdily autentičnost stranické knížky manžela někdejší královny Juliany. Bernhard, který zemřel v roce 2004, příslušnost ke straně nacistického vůdce Adolfa Hitlera popíral.

Foto: Profimedia.cz

Nizozemský princ Bernhard s princeznou Julianou

Článek

Německý šlechtic Bernhard, který si následnici nizozemského trůnu vzal v roce 1937, byl za války aktivní v nizozemském protinacistickém odboji. Po válce byl rovněž dekorován za svou činnost v Britském královském letectvu (RAF).

Již za jeho života v 90. letech však začali nizozemští badatelé na základě objevené kopie stranického průkazu razit tezi, že byl před válkou aktivním členem nacistické strany. Otec pozdější dlouholeté nizozemské královny Beatrix to popíral.

„Mohu prohlásit s rukou na bibli. (…) Nikdy jsem nebyl nacistou,“ měl podle BBC uvést princ Bernhard v jednom z rozhovorů, který byl vedený v nizozemštině. Přiznal však, že byl perspektivním členem dvou nacistických organizací, a to bezpečnostní služby Sturmabteilung (SA) a Schutzstaffel (SS).

Na začátku roku 1971 k těmto členstvím řekl, že „se člověk musel tak či onak trochu účastnit“, protože kdyby nacisté zjistili, že byl proti, bylo by pro něj „složité složit univerzitní zkoušky“.

Po jeho smrti však badatelé objevili i originál stranické legitimace NSDAP, jejíž pravost nyní potvrdily úřady.

„Princ neměl jinou možnost než popírat, že byl členem nepřátelského klubu. Klubu, který zničil jeho zemi a posílal lidi do koncentračních táborů,“ řekl nizozemskému listu De Volkskrant podle BBC nizozemský novinář Jan Tromp, který s princem před lety i na téma nacistické minulosti vedl několik rozhovorů.

Bernhard zemřel ve věku 93 let jako jeden z nejpopulárnějších členů nizozemské královské rodiny.

Návrat odloučeného syna. Potomek thajského krále se po 27 letech vrátil do země

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám