Hlavní obsah

Nizozemsko zasáhla silná bouře s tornádem: Jeden mrtvý a deset zraněných

Haag

Extrémně silná bouře už zasáhla Nizozemsko. Má na svědomí nejméně jednu oběť a deset zraněných. Záchranáři ale upozorňují, že se počty mohou ještě měnit. Zierikzee, malé město na jihozápadě Nizozemska asi 50 kilometrů od Rotterdamu, postihlo malé tornádo. V několika ulicích způsobilo velkou zkázu, píše server deníku Algemeen Dagblad.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Nejméně jeden mrtvý po úderu tornáda na nizozemské pobřežíVideo: B de V Photography, Reuters

 
Článek

Záchranáři prohledávají oblast, obávají se, že obětí může být mnohem více. Policie vyzývá obyvatele, aby neopouštěli domovy.

„Zůstaňte mimo oblast a nechte pracovat záchranáře,“ uvádí se ve výzvě. Na ulici mohou stále dopadat uvolněné střešní tašky či zlomené větve. A i když lidé chtějí pomoci, záchranářům spíše překážejí.

První odhady hovoří o tom, že bylo totálně zničeno až dvacet nájemních domů. Jsou dočasně neobyvatelné. Na několika domech jsou strženy celé střechy. „Některé budovy byly renovovány a pracovala tam spousta lidí,“ uvedl Van der Wel z bytového družstva Zeeuwland.

Místní obyvatelé popisují, že během dvou minut minitornádo způsobilo naprostou zkázu. Stromy jsou vyvrácené, střechy urvané, okna popraskaná.

Jeden z obyvatel byl doma na oběd, když se to stalo. „Vypadalo to, jako kdyby se místnost vysávala,“ popsal místní obyvatel Douwe Ouwerkerk. Pár desítek metrů od svého domu v historickém centru města viděl létat nejrůznější trosky. „Střešní tašky, zahradní bazén, něco, co vypadalo jako stan,“ popisuje.

„Vichřice se stále zvětšovala. Připomnělo mi to americké scény s těmi lovci bouří,“ popsal Maurice van den Nouweland.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám