Hlavní obsah

Nizozemsko si za 76 miliard rozšířilo území

Nizozemsko je nyní oficiálně o dvacet čtverečních kilometrů větší – tedy o plochu odpovídající třem tisícům fotbalových hřišť. Královna Beatrix slavnostně uzavřela poslední úsek jedenáctikilometrové hráze u rotterdamského přístavu, díky níž ze Severního moře vystoupí nový poloostrov v oblasti Maasvlakte.

Foto: Profimedia.cz

Poslední úsek jedenáctikilometrové hráze slavnostně uzavřela královna Beatrix.

Článek

„Je mi potěšením uvést do provozu další ukázku umu a šikovnosti Nizozemců,“ řekla královna minulý týden.

Panovnice vzala s sebou tři své vnučky – Amalii, Alexii a Arianu. Právě po dcerách korunního prince Willema-Alexandera a jeho manželky Maximy se tři části nového přístavu jmenují.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Hráz vyrostla v oblasti Maasvlakte.

Na novém poloostrově začne do roku 2014 fungovat další část obřího rotterdamského přístavu, v níž budou moci kotvit i největší nákladní lodě s ponorem 20 metrů. Přístav, největší v Evropě, se rozšíří o pětinu. Dánský přepravce Maersk už oznámil, že ho bude využívat pro své kontejnerové lodě třídy EEE, které nechal postavit v Jižní Koreji.

„Rotterdam je největší přístav v Evropě, pátý největší na světě. Díky Maasvlakte se jeho postavení jen potvrdí a bude se dál rozvíjet,“ řekla při slavnostním uzavření hráze ministryně životního prostředí a infrastruktury Melanie Schultzová.

Dokončení léta trvající stavby, která vyšla na přibližně tři miliardy eur (zhruba 76 miliard korun) a kvůli níž se muselo vybagrovat z mořského dna a pak navršit 325 miliónů kubíků písku, se stalo pro Nizozemce velkou událostí. Zavírání hráze se zúčastnila řada zástupců královské rodiny a v přímém přenosu ho přenášela televize. Lidé si navíc budou moci nově vzniklé pobřeží brzy užít i osobně – na jihozápadní části poloostrova totiž bude volně přístupná písečná pláž určená k rekreaci.

Sportovci se těší na koupání i surfování

Sto metrů široká a 7,5 kilometru dlouhá pláž bude rájem zejména pro milovníky kitesurfingu, sportu spočívajícího v jízdě po vodě na speciálním prkně, tzv. kiteboardu, za využití tažného draka. Na místě pro něj jsou kvůli stálému větru přímo ideální podmínky.

I ostatní si ale budou moci užít krásné koupání, protože výhled na nevzhledné přístavní jeřáby a betonová mola odstíní 14 metrů vysoká písečná duna.

Přístav dává práci 90 tisícům lidí
* Rotterdamským přístavem loni prošlo 435 miliónů tun zboží
* To mu zajistilo s odstupem první místo v Evropě před Antverpami (187,2 mil. tun) a Hamburkem (132,3 mil. tun)
* na délku měří 40 kilometrů
* denně pracuje v jeho areálu 90 tisíc lidí
* ročně v něm přistane 34 tisíc zámořských plavidel a 100 tisíc lodí říční plavby
* příští rok má být otevřena nová část přístavu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám