Hlavní obsah

Nizozemsko nepřímo přiznalo, že dalo vízum představiteli Tálibánu, který teď cestuje po EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nizozemské ministerstvo zahraničí potvrdilo, že dalo vízum vysokému představiteli Tálibánu Abdulu Barimu Omarovi. Ten tak mohl do země přicestovat na konferenci Světové zdravotnické organizace (WHO) v Haagu o potravinách.

Foto: Profimedia.cz

Abdul Bari Omar na snímku z roku 2021

Článek

„Tato osoba není na našem sankčním seznamu, vízum dostat ale neměla,“ uvedlo bez dalších podrobností ministerstvo na dotaz serveru nu.nl.

„Ministerstvo zahraničí prověřuje postup, aby k něčemu takovému znovu nedošlo,“ citoval z odpovědi na stejnou otázku německý server t-online. Tím podle serveru země nepřímo přiznala, že vízum muži opravdu udělila.

V Nizozemí není přítomnost tálibánce tolik propírána jako v Německu. Více než samotný fakt vydání víza vzbudil před pár dny pozornost v této souvislosti tamní ministr zdravotnictví Ernst Kuipers, který se s Omarem nechal na konferenci WHO vyfotit. Posléze se za to omluvil, prý nevěděl, o koho jde.

Omar se fotkou chlubí na svých sítích, Kuipers už ji stáhl.

Konference v nizozemském Haagu se konala už 6. listopadu, Omarova přítomnost v EU vzbudila pozornost až o víkendu, protože z Nizozemí přicestoval do Německa a v Kolíně nad Rýnem měl přednášku propagující Tálibán. S účastníky také provolával Alláhu akbar.

Přesvědčoval je údajně k návratu do Afghánistánu, aby pomohli s rekonstrukcí země a využili při tom své znalosti.

Podle afghánských médií Omar kromě Německa cestoval i do Belgie a na Slovensko, kde se „setkal se svými afghánskými bratry“. Informaci ale není možné ověřit.

Ani Německo nemá Omara na sankčním seznamu, deník Bild, který jeho cestu zmapoval, ale upozornil, že seznam se od roku 2021 neaktualizoval.

Omar byl v zemi ministrem zdravotnictví a nyní je šéfem Úřadu pro potraviny a léky.

Tálibán převzal v Afghánistánu moc v roce 2021; režim, který znemožnil ženám se vzdělávat, potlačuje lidská práva a není ve světě uznáván. Země s ním nemají žádné diplomatické styky.

Představitel Tálibánu vystoupil v Německu, provolával Alláhu akbar

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám