Hlavní obsah

Nizozemské ostrovy zavalily tuny zboží ze ztracených kontejnerů, úřady je nezvládají odklízet

Haag

Náklad z 270 kontejnerů, které se za bouře uvolnily z lodi MSC Zoe zaplavuje v posledních dvou dnech ostrovy Schiermonnikoog, Ameland, Terschelling, Vlieland a Texel na severu Nizozemska. Kromě hraček, oděvů, bot, žárovek, televizorů, kusů nábytku, dílů pro automobily to jsou i nebezpečné chemikálie, uvedla stanice BBC.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Čištění pláže od vyplavených věcí z kontejnerů Video: Reuters

 
Článek

Jen na ostrově Amerland za jediný den odklidili 130 tun vyplaveného zboží, s čištěním pláží pomáhají vojáci i dobrovolníci.

Některé věci se dostaly až na pobřeží pevninského Nizozemska a některé kontejnery byly vidět i v německých vodách. Největší obavy vzbuzují tři kontejnery s chemikáliemi, mezi nimiž je organický peroxid v prášku, který se používá při výrobě plastů. Jeden 25kilogramový pytel s vysoce hořlavou sloučeninou se našel na Schiermonnikoogu, napsala BBC. Úřady kvůli látce varovaly veřejnost před prozkoumáváním dalších kontejnerů.

Foto: ČTK/AP

Vyplavené kontejnery

S úklidem přišly podle webu dutchnews.nl pomoci na ostrově Terschelling stovky dobrovolníků. Odklízení ale komplikoval silný vítr, který plastové obaly, polystyren a další odpad odnášel od moře do písečných dun. Starosta ostrova Bert Wassink se obává, že úklid se může táhnout dlouho: „Něco takového jsme nikdy neviděli. Je to čím dál tím běžnější, že kontejnery padají do vody, ale nikdy v takto velkém počtu.“ V místním muzeu vraků nyní vystavují armádu gumových poníků a jednorožců. Ve vyplavených kontejnerech totiž byly tyto hračky.

„Tohle je skutečná katastrofa. Jak tohle uklidíme? Byli jsme připraveni na ropnou nehodu, ale ne na tohle,” uvedla místní ochránkyně životního prostředí Cynthia Borrasová. Jen na osm kilometrů dlouhé pláži na Amerlandu se podařilo za den uklidit 130 tun zboží. Na ostrovy bylo vysláno 100 vojáků, aby pomohli s čištěním zaneřáděných pláží.

Vyplavený nábytek z Ikey

Plavidlo registrované v Panamě je největší kontejnerovou lodí v Evropě, může převážet až 19 000 kontejnerů. Za špatného počasí ztratilo u německého ostrova Borkum asi 270 kontejnerů s nákladem a voda pak předměty začala odnášet na jihozápad. Přepravce MSC angažoval specializovanou firmu, aby koordinovala pátrání po zbloudilých kontejnerech i úklidové práce. Společnost také nasazuje speciální lodě se sonary na hledání ztraceného nákladu.

V pátrání po nákladu pokračuje i nizozemská pobřežní stráž.

Přesný počet kontejnerů, které ve vichru z lodě spadly, zatím není jasný. Plavidlo ve čtvrtek zakotvilo v přístavu v německých Brémách.

Foto: ČTK/AP

Loď MSc Zoe

Lodní společnost MSC v prohlášení uvedla, že incident v Severním moři bere velmi vážně ”jak z hlediska dopadu takovýchto nehod na přírodní prostředí, tak z hlediska ztrát na nákladu zákazníků”.  Již ve středu přepravce pověřil nejmenovanou firmu organizací úklidu na plážích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám