Hlavní obsah

Nic nezůstane jako dřív, komentují média volby v Sasku a Braniborsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nic nezůstane tak jako dřív. Těmito slovy komentuje výsledek zemských voleb v Sasku a Braniborsku list Süddeutsche Zeitung. V Sasku sice zvítězili křesťanští demokraté (CDU) kancléřky Angely Merkelové, v Braniborsku potom němečtí sociální demokraté SPD. V obou spolkových zemích byly obě tradiční strany těsně následovány protiimigrační AfD (Alternative für Deutschland). Navíc jak CDU, tak SPD proti výsledku posledních voleb výrazně ztratily.

Foto: Christian Mang, Reuters

Šok v táboře německých sociálních demokratů po oznámení předběžných výsledků zemských voleb v Braniborsku

Článek

„Všechno dobře dopadlo? Na vteřinu by tomu mohli někteří věřit. (...) Po těchto volbách by to však nebyl větší omyl. Skoro nic nezůstane jako předtím. Začne to tím, že v Drážďanech a Postupimi skončí vlády a na jejich místo se dostanou koalice, které v obou zemích nikdy nepůsobily.

Server Zeit.de není až tak pesimistický. „Výsledek voleb nemusí být bezpodmínečně špatný,“ píše server. Není to pouze počet lidí, kteří volili AfD, ale jsou to povzbudivé výsledky v případě dalších stran, tvrdí server a připomíná výsledek Zelených, kteří v této spolkové zemi jsou „Terra incognita“ a zisk 8,6 procenta je pro ně historicky nejlepším výsledkem v historii Saska. „Povzbudivé znamení demokracie v zemi,“ vidí server z výrazného nárůstu volební účasti.

Všechny demokratické strany musí ještě více mobilizovat své síly, aby získaly zpět nespokojené voliče. To se ovšem nepodaří osobními útoky, jako se to děje u sociálních demokratů, nebo v případě CDU nedělním projevem, ale prostřednictvím rozhodné, občansky orientované politiky,“ píše Kölner Stadt-Anzeiger.

Tvoření vládních koalic v obou spolkových zemích považuje listr Straubinger Zagblatt za budoucí politické laboratoře s ohledem na komplikovanost vztahů mezi jednotlivými politickými subjekty.

Řešením současné politické situace nemohou být podle listu Augsburger Allgemeine koalice s AfD. Strany ale musí počítat s tím, že důsledné stranění se AfD dává tomuto subjektu šanci snadno se prezentovat jako oběť. Deník zároveň uvádí, že voliče od AfD neodrazují ani temné a radikální stránky tohoto uskupení.

Reklama

Výběr článků

Načítám