Hlavní obsah

Nezávislé Skotsko jako člen EU? Nemožné, věští Baroso

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Jako téměř nemožné vidí předseda Evropské komise José Barroso, že by se nezávislé Skotsko mohlo stát členem Evropské unie. Skotové budou o své nezávislosti na Británii rozhodovat v zářijovém referendu a podle Barrosa by případné „ano“ znamenalo, že velmi pravděpodobně zůstanou mimo toto osmadvacetičlenné společenství.

Foto: Yves Herman, Reuters

Předseda Evropské komise José Manuel Barroso

Článek

Šéf Evropské komise, jehož mandát končí letos v říjnu, už v minulosti uvedl, že jakýkoli nově vzniklý stát bude muset znovu požádat o členství v unii.

Pokud vznikne nezávislé Skotsko, bude pro jeho přijetí do EU potřeba souhlas všech současných členských zemí. Tedy včetně Velké Británie, jejíž politici se v současnosti vehementně snaží přesvědčit Skoty, aby zůstali členy Spojeného království. „Myslím, že to bude extrémně obtížné, ne-li nemožné,“ prohlásil v neděli v rozhovoru pro britskou stanici BBC Barroso.

O odtržení Skotska usilují tamní nacionalisté, kteří se snaží přesvědčit krajany, aby se v referendu s Británií rozloučili. Britský ministr financí George Osborne tento týden pohrozil, že pokud Skotové z Británie odejdou, přijdou o britskou libru. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám