Hlavní obsah

Nespokojená mládež ve Francii pálila auta i domy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Amiens

Předměstí francouzského města Amiens zasáhly v noci na úterý pouliční nepokoje. Asi sto mladých lidí se tam střetlo s policií. Strhla se také přestřelka. Mládež zapalovala auta i budovy. V plamenech se ocitlo místní středisko volného času i mateřská školka. Byla to již druhá noc neklidu ve městě na severu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Při nepokojích ve Francii hořely budovyVideo: Reuters

 
Článek

„Bylo zraněno 16 policistů, někteří byli postřeleni z brokovnic,“ prohlásil zástupce místní prefektury Thomas Lavielle. Podle některých zpráv se vášně místních rozhořely po zatčení jednoho muže za nebezpečnou jízdu za volantem.

Foto: Pascal Rossignol , Reuters

Nepokoje otřásaly Amiens druhou noc po sobě.

Jelikož se jednalo o druhou neklidnou noc za sebou, byly do města vyslány policejní posily a na jejich koordinaci v úterý dohlížel ministr vnitra Manuel Valls. Francouzský prezident Francois Hollande slíbil, že proti výtržníkům bude tvrdě zakročeno.

Foto: Pascal Rossignol , Reuters

Budova střediska volného času vyhořela.

Reuters připomněla, že předměstí francouzských měst jsou plná mladých lidí bez výhledu na dobrou práci a zařazení do společnosti. Často se jedná o děti přistěhovalců převážně ze severní Afriky, které jsou většinou přehlížené.

Policejní zákroky se pak čas do času stanou rozbuškou pro násilný davový protest, jak tomu bylo v létě 2005, kdy francouzská města zasáhly nejhorší výtržnosti za 40 let. Vláda tehdy kvůli nim vyhlásila výjimečný stav.

Frustrovaná mládež se s policií v ulicích střetla i v letech 2007 a 2010.

Foto: ČTK/AP

Jedno z vypálených aut

Reklama

Výběr článků

Načítám