Hlavní obsah

Nepovedený ohňostroj ve Francii zabil sedmileté dítě a mladou ženu

– Cholet

Tragicky skončily oslavy státního svátku 14. července ve francouzském městě Cholet. Během ohňostroje zahynul sedmiletý chlapec a jeho 24letá sestra. Dalších sedm lidí bylo zraněno, jeden z nich je ve vážném stavu. Jedna raketa totiž explodovala uprostřed davu, píše server France Bleu.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Tragédie se stala ve čtvrtek kolem 23:10, kdy se odpaloval ohňostroj organizovaný městem. Zničehonic jedna z petard spadla mezi skupinku lidí, kteří sledovali show, a explodovala.

Mrtví a dva zranění byli členy jedné rodiny, sdělil prokurátor Eric Bouillard. Ve vážném stavu je třicetiletý muž, dalších šest lidí bylo zraněno lehce, dodali záchranáři.

Starosta města Gilles Bourdouleix potvrdil serveru France Info, že „petarda explodovala uprostřed lidí“. Tragédie se vyšetřuje a starosta byl opatrný ve svých vyjádřeních ohledně příčiny nehody. Skupinka, kam dopadla petarda, se nacházela asi 60 metrů od odpaliště.

Na otázku, zda lidé nebyli příliš blízko odpalování ohňostroje, prokurátor odpověděl: „Zda se mělo toto místo uzavřít, to je jedna z otázek, které si klademe.“ Starosta Bourdouleix uvedl, že členové ochranky „radili lidem poblíž místa nehody, aby se vzdálili“. „Je to strašná tragédie,“ řekl.

Laurent Picard, který přišel na ohňostroj se svými dvěma dcerami ve věku 8 a 13 let, byl svědkem nehody. „Byl jsem pět nebo šest metrů od místa, kde petarda explodovala. Cítil jsem horko exploze a jiskry. Naštěstí tam, kde jsem byl, jsem tvořil dcerám jakýsi štít,“ uvedl. Nechápe, jak se to mohlo stát. „Buď to byla petarda, která se pokazila, nebo explodovala při pádu? Stalo se to tak rychle, víc k tomu nemůžu říct.“

Starosta dodal, že obec s firmou, která připravila ohňostroj, spolupracuje „roky“ a je to podle jeho slov seriózní společnost. „Děláte po tříleté pauze oslavu 14. července. Je tu krásný ohňostroj, party, hudba, lidé tančí ... Je to okamžik oslav a končí to tak strašně dramaticky,“ říká starosta Gilles Bourdouleix.

Reklama

Výběr článků

Načítám