Hlavní obsah

Není důkaz, že to pomáhá. Soud zrušil zavírání hospod v Berlíně ve 23:00

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Soudní rozhodnutí zrušilo v pátek uzavírací hodinu pro bary a restaurace, kterou vyhlásil tamní magistrát. Soud to označil za neadekvátní nařízení. Podobná nařízení jsou i jinde v Německu.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Žena prochází okolo zavřeného baru.

Článek

Mluvčí berlínského správního soudu v pátek uvedl: „Uzavírací doba byla zrušena, neboť ji soud považuje za nepřiměřenou vzhledem k jiným opatřením přijatým k boji proti pandemii.“

Ve vysvětlení dodal, že nikde není důkaz, že by bary a restauranty, které dodržují stávající nařízení ohledně nošení roušek a dodržování odstupu mezi lidmi, nějak přispívaly k nárůstu počtu nakažených. Odvolal se přitom na vyjádření epidemiologického Institutu Roberta Kocha, který zmiňoval, že nárůst případů souvisí především s rodinnými oslavami.

Na soud se podle advokáta Nika Härtinga obrátil asi tucet berlínských barů a klubů.

Radnice nakázala barům, hospodám a restauracím zavírat ve 23:00. Otevřít mohly opět v šest ráno. Současné soudní rozhodnutí se netýkalo zákazu prodeje alkoholu po 23. hodině, ten nadále platí, takže bary a restaurace mohou mít otevřeno i po 23:00, ale nesmějí nalévat alkoholické nápoje.

Berlín poprvé po 70 letech zavře na noc bary i restaurace

Koronavirus

I jiná německá města včetně Frankfurtu nad Mohanem zavedla podobná opatření omezující otevírací dobu knajp a restaurací. Německé spolkové země souhlasí s kancléřkou Angelou Merkelovou, že by se takováto opatření měla uplatňovat automaticky, když počet nově nakažených dosáhne 50 na sto tisíc obyvatel za týden.

Severní Porýní-Vestfálsko trvá na tvrdém postupu a nadále zakazuje setkání více než deseti lidí bez ohledu na počet nakažených na sto tisíc obyvatel. Roušky jsou nově povinné v Bádensku-Württembersku od pondělí i ve školních třídách od druhého stupně výše s tím, že se budou nosit, pokud bude počet nakažených za týden na sto tisíc obyvatel vyšší než 35.

V Německu roste počet velkých měst považovaných za ohniska nákazy

Koronavirus

Některá další opatření se ale ruší. Bavorsko neprodlouží po víkendu zákaz ubytování lidí přijíždějících z oblasti s větším počtem nakažených. Zákaz ubytovávání plánuje zrušit i Hesensko.

Německo se podobně jako jiné evropské země potýká s nárůstem nakažených, za čtvrtek jich přibylo 7334. Celkem se v SRN nakazilo už 348 557 osob, z nichž 9734 zemřelo, uvedl v pátek Institut Roberta Kocha. Za poslední den přibylo 24 lidí, za tři dny sto.

Reklama

Výběr článků

Načítám