Hlavní obsah

Němečtí sociální demokraté zvažují spolupráci s postkomunisty na celostátní úrovni

Berlín

Německá sociální demokracie (SPD) si po volbách v roce 2017 umí představit vznik vládní koalice s postkomunistickou Levicí a se Zelenými. Televizi ARD to v pondělí řekla generální tajemnice SPD Katarina Barleyová. Postkomunisté se zatím nikdy na celostátní vládě nepodíleli, vzhledem k aktuálnímu rozložení politických sil je však spolupráce s nimi pro SPD jedinou reálnou možností, jak získat kancléřský úřad.

Foto: Profimedia.cz

Generální tajemnice SPD Katarina Barleyová

Článek

Podle Barleyové není současný model velké koalice s konzervativní unií CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové pro SPD nejlepším možným řešením situace po příštích volbách. Naopak spolupráci stran nalevo vidí jako možný základ nové vlády: „Mezi sociálními demokraty, Levicí a Zelenými samozřejmě jsou programové průsečíky.“

Barleyová ale zároveň stanovila jako podmínku pro takovou spolupráci to, že v Levici převládnou pragmatici kolem šéfa poslaneckého klubu Dietmara Bartsche, a ne radikálové kolem jeho kolegyně Sahry Wagenknechtové. Ta v neděli označila kandidátku amerických demokratů na prezidentku Hillary Clintonovou za teroristku a obvinila NATO, že svou politikou vůči Rusku ohrožuje světový mír.

S Levicí vládne v Durynsku

Šéf poslanců SPD Thomas Oppermann už dříve uvedl, že pro spolupráci socialistů s Levicí na celostátní úrovni je nutné, aby postkomunisté přijali jako fakt členství Německa v NATO a z toho vyplývající závazky pro Berlín, stejně jako pevné zakotvení země v Evropské unii.

SPD vládne s Levicí v Braniborsku a v Durynsku. Zatímco v Braniborsku jsou sociální demokraté větším koaličním partnerem, v Durynsku jako v první německé zemi získala v září 2014 Levice úřad zemského premiéra – zastává jej Bodo Ramelow. [celá zpráva] Jejími menšími partnery jsou SPD a Zelení. V celostátní vládě dosud Levice nikdy nebyla.

Související témata:

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Lídr SPD Sigmar Gabriel bude vicekancléřem a ministrem hospodářství a energetiky

Podle současného rozložení politických sil by SPD nedokázala získat parlamentní většinu pouze se Zelenými, kteří jsou jejím tradičním partnerem. Podpora sociálních demokratů se pohybuje na historicky minimálních hodnotách, podle posledního průzkumu by získali 22 procent hlasů. Za CDU/CSU zaostávají o 12 procentních bodů.

Reklama

Výběr článků

Načítám