Hlavní obsah

Německý restauratér, který vyzval ženu, aby odložila nikáb, popírá rasismus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Majitel restaurace v německém Bielefeldu Christian Schulz spustil bouři na sociálních sítích, když vyhodil ženu, která si v jeho podniku odmítla sundat nikáb. Popírá, že by byl rasista, což dokládá jeho fotografie s černošským kuchařem, mezi zaměstnanci restaurace Seekrug jsou i Nigerijci, Ghaňané, Pákistánci a Portugalci.

Majitel restaurace s černošským zaměstnancem

Článek

V sobotu během festivalu světla se na zahradě restaurace shromáždily stovky lidí, kvůli čemuž panovala zpřísněná bezpečnostní opatření. Mezi hosty byly žena v nikábu: „Byla oblečená celá v černém. Vidět byly jen oči.”

Foto: Novinky

Oděvy žen v muslimských zemích

Schulz se svou ženou podle listu  Rheinische Post požádal ženu v nikábu, aby ukázala tvář. „Vím, že se mnoho hostů cítí divně, když mají poblíž zcela zahalenou ženu,” tvrdil. Ona to podle Neune Westfälishen odmítla se slovy: „Máte asi alergii na textil. Já si závoj ponechám. Vyžaduje to moje víra.”

Když žena odmítla vyhovět požadavku, požádal ji, aby odešla. Podle Schulze se začala „chovat urážlivě“, ale podnik opustila.

Záhy poté se ale na internetových stránkách podniku začaly objevovat negativní komentáře. „Právě jsem smazal dva své příspěvky s osmi sty komentáři. Přerůstá mi to přes hlavu. V sobotu jsem jen uplatnil svá vlastnická práva na dům.“

Podezřelé příspěvky

Smazání komentářů na facebookovém účtu vysvětluje tím, že musel „ochránit podnik před negativním hodnocením“.

Německá média zmiňují, že některé negativní komentáře se objevily na Facebooku hned po incidentu a z nově vytvořených účtů, což by mohlo naznačovat, že šlo o koordinovanou kampaň, uvedla BBC.

Zvláštní na tom bylo, že žena v nikábu šla do restaurace, kde se točí pivo a běžně nabízí vepřové.

Schultz se také brání, že není žádný rasista, jak je mu vyčítáno, od 12. září má jako profilovou fotografii snímek, kde je s jedním z černošských zaměstnanců. Místnímu tisku sdělil, že v minulosti do svého podniku nepouštěl ani lidi v oblečení značky Thor Steinar, kterou si oblíbili neonacisté. Hájí se slovy – můj dům, moje pravidla.

V Německu není zahalování na veřejnosti zakázáno, ale bavorská CSU chce, aby takovýto zákon byl přijat. Kancléřka Angela Merkelová se proti návrhu postavila, ale řekla, že „úplné zahalení je velkou překážkou integrace“. Sama usiluje o maximální integraci migrantů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám