Hlavní obsah

Německý prokurátor žádá doživotí pro Čecha obžalovaného z vraždy

Novinky, ČTK, aš, RP online

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BONN

Bonnský prokurátor požadoval ve středu doživotí pro 25letého Zdeňka H., který je souzen za přepadení, znásilnění a vraždu čtrnáctileté německé dívky Hannah. Navíc by mu nemělo být umožněno předčasné propuštění. Podle obhajoby ale čin nebyl tak mimořádně závažný, aby si obžalovaný zasloužil výjimečný trest. Rozsudek má padnout příští čtvrtek.

Článek

Státní zástupce Michael Hermesmann u bonnského soudu požadoval, aby brutální čin spáchaný koncem srpna, byl označen za obzvlášť závažný a brutální. „Hannah musela prožít čtyřhodinové martyrium,“ uvedl Hermesmann.

Mladík dívku nejprve přepadl a znásilnil. Pak ji ze strachu před prozrazením ubodal. Podle prokurátora šlo o jatka. Na těle dívky bylo 16 bodných a bodnořezných ran, z nichž nejméně devět bylo smrtelných.

Obžalovaný je duševně zdráv 

Psychiatr Wolf Gerlich před soudem uvedl, že obžalovaný je plně trestně odpovědný, neboť u něj neshledal žádné závažné poruchy osobnosti. "Skutek, jakkoli politováníhodný a nepochopitelný, je ojedinělým činem obžalovaného," uvedl soudní znalec. Podle něj český občan není ani pedofil ani sadista. Není tedy nutná ani ochranná léčba.

K brutálnímu počínání Čecha podle znalce přivedla kombinace nešťastných vnějších faktorů včetně krize sexuální identity a potíží ve vztahu k jeho dominantnímu homosexuálnímu partnerovi. Obžalovaný svůj čin vysvětlil tím, že chtěl poznat sex se ženou.

Obžalovaný Zdeněk H. v soudní síni před rodiči Hannah a dvěma sestrami v soudní síni vyjádřil politování na nad svým činem. "Celé té záležitosti opravdu lituji," citovala ho německá média.

Obhajoba poukazovala na těžký osud obžalovaného 

Obhájce se pokusil uvést polehčující okolnosti líčením těžkých životních osudů svého klienta. V 17 letech uprchl z domova, protože ukradl dvě krabičky cigaret. V Praze se pak ocitl rovnou v prostředí homosexuálů. V roce 2004 se odstěhoval ke svému staršímu homosexuálnímu příteli do Königswinteru u Bonnu. Jeho 53letý bonnský partner uvedl, že byl činem velmi překvapen.

Na stopu umývače aut přivedly policii dva týdny po spáchání vraždy výsledky testu DNA ze vzorku slin, které se shodovaly se stopami cizí DNA na oběti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám