Hlavní obsah

Německý ministr kvůli nepotismu odvolal klíčového tajemníka

Blízký spolupracovník německého ministra hospodářství Roberta Habecka odchází z ministerstva kvůli podezření z nepotismu a protežování svých známých. Tajemník Patrick Graichen dosadil na klíčové úřady spojené s přechodem k zelené energetice prakticky celou svou rodinu a mnoho známých. Habeck jeho odvolání dlouho odmítal.

Foto: Michele Tantussi, Reuters

Německý ministr hospodářství Robert Habeck (vpravo) a odvolaný tajemník Patrick Graichen (uprostřed)

Článek

Habeck stanici Deutsche Welle řekl, že Graichen udělal příliš mnoho chyb a stal se pro tak vysokou státní funkci snadno napadnutelným. Na jeho odvolání kvůli nepotismu (prosazování svých příbuzných a přátel do funkcí – pozn. red.) opakovaně tlačili politici i média.

Graichen, státní tajemník odpovědný za otázky energetiky a klimatu, byl Habeckův bezkonkurečně nejvlivnější poradce. Přezdívá se mu Pan Energiewende (Obrat k zelené energetice, tedy k výhradně bezemisním zdrojům – pozn. red.) podle záměru prosazovaného urputně Habeckem a je všeobecně považován mimo jiné za mozek kontroverzního plánu Berlína zakázat od příštího roku vytápění plynem. Stojí za klíčovými rozhodnutími, jako například za umrtvením posledních tří jaderných elektráren nebo faktickým zákazem prodeje kotlů na fosilní paliva od roku 2024.

Jeho bratr Jakob pracuje pro ekologický institut, který od ministerstva získal zakázky, sestra Verena se činí pro státní vodíkovou komisi a ještě jednu agenturu. Michael Kellner, manžel Vereny, se živí jako špičkový poradce na ministerstvu, a to na pozici parlamentního státního tajemníka.

Posléze vyšlo najevo, že Graichen jako nejvlivnější člen tříčlenné výběrové komise prosadil Michaela Schäfera, svého dlouholetého přítele a svědka na svatbě, do čela vládní energetické agentury Dena, jejímž úkolem je prosazování konkrétních kroků Energiewende. Agentura přitom stojí a padá se zakázkami právě od Habeckova úřadu. Graichen se pak kál, že se měl správně vzdát místa ve výběrové komisi. Z funkce tajemníka ale neodešel.

Německý kancléř Olaf Scholz ve středu uvedl, že Graichenův odchod bere na vědomí. Opoziční konzervativní unie CDU/CSU již dříve žádala Graichenovo odvolání a někteří její poslanci by chtěli k případům údajného nepotismu svolat parlamentní komisi.

Schröderova manželka dostala za účast na ruské recepci v Berlíně okamžitého padáka

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám