Hlavní obsah

Německá seniorka popírá holokaust, dostala další trest vězení

– Berlín

Trest vězení v délce osm měsíců uložil v pátek soud v německém Detmoldu Ursule Haverbeckové, 87leté ženě opakovaně popírající holokaust. Rozsudek není pravomocný a seniorka se chce odvolat. Uvedla to agentura DPA.

Foto: Profimedia.cz

Ursula Haverbecková-Wetzelová

Článek

Haverbecková zaslala počátkem roku starostovi Detmoldu dopis, v němž tvrdila, že koncentrační tábor v polské Osvětimi sloužil jen jako pracovní tábor, nikoliv k vyhlazování Židů. Podle Haverbeckové je to „jasně zřetelné“.

Seniorka dopisem reagovala na právě probíhající proces s bývalým strážcem z Osvětimi Reinholdem Hanningem, jehož posléze soud poslal na pět let do vězení za podíl na vraždě více než 170 000 lidí, většinou Židů. [celá zpráva]

Haverbecková popřela holokaust opakovaně. V televizi například prohlásila, že to je „největší a nejdéle přetrvávající lež v dějinách“.

Stařenka končí u soudu opakovaně a v minulosti jí byl uložen podmínečný trest a dvě pokuty. Do soudní síně ji chodívají podpořit pravicoví extremisté. Haverbecková podala odvolání také v případě svého dříve uloženého desetiměsíčního trestu.

Za popírání holokaustu hrozí v Německu až pětiletý trest.

Reklama

Výběr článků

Načítám