Hlavní obsah

Německou loď v Severním moři zachvátil požár, hrozil výbuch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hamburk
Aktualizováno

Požár zachvátil německou nákladní loď Purple Beach v Severním moři 30 kilometrů od souostroví Helgoland. Jeho posádka se evakuovala. Na plavidle převážejícím umělá hnojiva hrozil výbuch, napsaly agentury DPA a AFP.

Foto: Havariekommando/Handout, Reuters

Poškozená loď Purple Beach

Článek

Požár na 192 metrů dlouhé lodi propukl v pondělí večer. Nedařilo se ho uhasit, a tak se 22 členů posádky evakuovalo.

Z lodi nadále stoupá dým, není však jasné, zda je to od ohně, anebo z chemické reakce nákladu.

Výpary už dorazily na pobřeží, kde si lidé stěžují na zápach. Úřady v některých západních oblastech Dolního Saska vyzvaly obyvatele, aby neotvírali svá okna, ačkoli jejich zdraví ohroženo není.

Profesionální hasičský sbor v přístavním městě Wilhelmshaven během dopoledne odvolal poplach. Měření ukázala, že v ovzduší nejsou žádné nebezpečné látky.

Experti zásahového havarijního týmu lokalizovali problematické místo lodi. Na 192 metrů dlouhou Purple Beach, plující pod vlajkou Marshallových ostrovů, se ale zatím vstoupit neodvážili. "Nebudeme v této situaci vystavovat nebezpečí žádnou zásahovou sílu," řekl šéf týmu Hans-Werner Monsees.

Foto: Havariekommando/Handout, Reuters

Zápach od lodi už dorazil na pobřeží.

V úterý bylo 36 lidí z plavidla transportováno na vyšetření do nemocnic, nikdo ale nebyl vážně zraněn. Ani do dnešního odpoledne nebylo zcela jasné, co se uvnitř lodi odehrálo.

Nad Purple Beach krouží záchranářská letadla. Ostatní lodě se mají poškozenému plavidlu vyhýbat na vzdálenost pěti kilometrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám