Hlavní obsah

Německo vyšetřuje závažný únik informací z armády, oznámil kancléř Scholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Německo vyšetřuje závažný únik informací z jednání vysoce postavených příslušníků svého letectva, oznámil v sobotu spolkový kancléř Olaf Scholz. Německé ministerstvo obrany už potvrdilo, že rozhovor zástupců letectva byl zřejmě skutečně odposloucháván.

Foto: Liesa Johannssen, Reuters

Německý kancléř Olaf Scholz

Článek

Zvukový záznam asi třicetiminutového rozhovoru v pátek uveřejnila šéfredaktorka ruské televize RT Margarita Simonjanová. Záznam se mimo jiné týkal toho, jak Ukrajina ve válce s Ruskem využívá německé zbraně, píše agentura DPA.

„Podle našeho mínění byl odposlechnut rozhovor představitelů letectva,“ citoval deník Bild mluvčí ministerstva obrany. „Zda byly nahrávka či text kolující na sociálních sítích upraveny, v tuto chvíli nemůžeme s jistotou říci,“ dodala.

Že Německo vyšetřuje závažný únik informací z jednání vysoce postavených příslušníků svého letectva, potvrdil v sobotu i kancléř Olaf Scholz.

Scholz vyzradil tajné informace o Britech a Francouzích pomáhajících Ukrajině a spustil se povyk

Evropa

„Je to velmi vážná věc, a proto je nyní předmětem velmi pečlivého, velmi důkladného a velmi rychlého vyšetřování,“ prohlásil Scholz v Římě. Tam se už dopoledne mimo jiné setkal s papežem Františkem.

Vysoce postavení představitelé německého letectva na nahrávce pořízené při telekonferenci na platformě Webex hovoří mimo jiné o teoretických možnostech použití střel s plochou dráhou letu.

Jde o střely Taurus německé výroby, které dokážou zasáhnout cíl na vzdálenost až 500 kilometrů. Někteří němečtí činitelé už dříve vyjádřili obavy, že by je Ukrajina mohla použít k útokům daleko na ruském území.

Agentura DPA poznamenává, že rozhovor, který se rozšířil na ruských sociálních sítích, je podle jejích informací autentický.

Scholz slíbil dlouhodobé investice do armády

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám