Hlavní obsah

Německo skončí s diskriminací gayů při dárcovství krve

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německo zruší kontroverzní právní předpis, který znevýhodňuje gaye jako dárce krve. Mediálnímu domu RND to řekl spolkový ministr zdravotnictví Karl Lauterbach, který následně svůj závazek zopakoval na Twitteru.

Foto: Marcus Brandt, ČTK/AP

Ilustrační foto.

Článek

„Diskriminace mužů, kteří mají sex s muži, musí konečně skončit i v dárcovství krve. Máme málo dárců krve, krve je nedostatek a zachraňuje životy. Diskriminace je z principu špatná,“ uvedl sociální demokrat Lauterbach na Twitteru. „To, zda někdo může být dárce krve, je otázkou rizikového chování, nikoli otázkou sexuální orientace,“ dodal s tím, že současnou zákonnou úpravu považuje za skrytou diskriminaci.

Poslanecká frakce sociálních demokratů (SPD) ministra zdravotnictví podpořila. „Doposud muži nesmějí darovat krev, pokud v předchozích čtyřech měsících měli sex s novým mužským partnerem nebo měli sex s více než s jedním mužským partnerem,“ poznamenala frakce.

„Diskriminaci queer osob při darování krve ukončíme,“ dodala.

Zmíněný zákon pochází z doby zdravotní krize kolem šíření viru HIV, kdy bylo sexuální chování gayů vnímáno jako rizikové. Tato úprava je ale dlouhodobě kritizována jako diskriminační.

Polka propustila muže za homofobní výroky, čelila stíhání za diskriminaci. Soud ji osvobodil

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám