Hlavní obsah

Německo říká ne migraci a pašerákům. Prodlouží kontroly na hranicích s Českem, Polskem a Švýcarskem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německá ministryně obrany Nancy Faeserová oznámila, že nejméně o dva měsíce prodlouží kontroly na hranicích s Českou republikou, Polskem a Švýcarskem. Informuje o tom německý list Rheinische Post, podle kterého tím chce ministryně omezit pašování lidí a zamezit nelegální migraci. Dosud byly tyto kontroly platné do 15. prosince. Berlín ale už dříve uvedl, že mohou být prodlouženy.

Foto: Profimedia.cz

Německá policie při zadržení nelegálního migranta. Archivní foto z října 2023

Článek

„Prodloužím dočasné kontroly na našich hranicích s Polskem, Českou republikou a Švýcarskem po 15. prosinci nejméně o dva měsíce,“ řekla Faeserová německému listu.

Německá ministryně vnitra je totiž přesvědčena, že kontroly na hranicích jsou účinné v boji proti pašování lidí. Zdůraznila však také důležitost ochrany vnějších hranic EU pro omezení nelegální migrace.

„Naše opatření fungují. Náš boj proti bezohlednému podnikání pašeráků lidí, kteří brutálně ohrožují lidské životy, je úspěšný,“ prohlásila Faeserová.

Od 16. října, kdy kontroly začaly, spolková policie zachytila na hranicích s těmito třemi státy přibližně 120 pašeráků a 9200 neoprávněných pokusů o překročení hranic, píše list Rheinische Post.

„Budeme i nadále dělat vše pro to, aby kontroly měly co nejmenší dopad na každodenní život dojíždějících, na obchod a cestování,“ ujistila.

Zároveň zdůraznila, že ochrana vnějších hranic EU má i nadále zásadní význam pro omezení nelegální migrace. K tomu je zapotřebí společný evropský azylový systém.

„Tento týden jsem také v Bruselu usilovně pracovala na dokončení právních předpisů EU v této oblasti,“ uzavřela Faeserová.

V Německu vzrostl počet žádostí o azyl. Do konce listopadu se o něj přihlásilo přes 300 000 lidí

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám