Hlavní obsah

Německo ponechá dvojici jaderných elektráren v provozu až do jara

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Spolková republika ponechá vzhledem k poslednímu vývoji na energetickém trhu v provozu dvě ze tří svých jaderných elektráren až do jara. V úterý o tom informoval německý ministr hospodářství Robert Habeck (Zelení).

Foto: Profimedia.cz

Jaderná elektrárna. Ilustrační foto

Článek

„Dnes musím jako ministr zodpovědný za energetickou bezpečnost říci, že Isar 2 a Neckarwestheim v prvním čtvrtletí roku 2023 zůstanou v síti. To je stav k dnešnímu dni, což chci výslovně říci,“ řekl. Atomové elektrárny Neckarwestheim 2 v Bádensku-Württembersku a Isar 2 v Bavorsku tak na konci roku nebudou uvedeny do síťové rezervy, ale budou nadále vyrábět elektrickou energii.

Důvodem přehodnocení situace je podle Habecka složitá situace s francouzskými jadernými elektrárnami, které musely být odpojeny a energii nyní nevyrábějí. Na francouzskou elektřinu přitom Německo spoléhá, neboť s ní vyrovnává chybějící energii z plynových elektráren. Kvůli nedostatku plynu Německo obnovilo výrobu elektřiny v uhelných elektrárnách, které drželo v záloze.

Na propojenost německé a francouzské energetické soustavy Habeck v prohlášení poukázal. Poznamenal, že pokud se situace ve Francii překvapivě nezmění, nebude možné obě německé jaderné elektrárny odpojit. Se změnou energetické situace ve Francii Habeck zřejmě nepočítá, protože poznamenal, že zprávy z Francie jsou stále horší.

Nepříjemnost pro Zelené

Německo původně plánovalo, že poslední tři jaderné elektrárny odstaví na konci roku, na počátku září ale rozhodlo, že dvě z nich nechá do jara v rezervě. Nyní Berlín počítá, že místo v rezervě zůstanou obě elektrárny připojeny k síti.

Pro Zelené je prodloužení životnosti jaderných elektráren nesmírně nepříjemné, protože strana je zásadně proti jaderné energii. O ukončení provozu jaderných elektráren v Německu rozhodla už předchozí vláda konzervativní kancléřky Angely Merkelové. Popudem k tomu byla havárie jaderné elektrárny v japonské Fukušimě v roce 2011.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám