Hlavní obsah

Německo po sexuálních útocích: Žádný kriminál, ale okamžitá deportace pro trestané běžence

Berlín
Aktualizováno

Zjednodušení a zrychlení systému deportací žadatelů o azyl požaduje vicekancléř Sigmar Gabriel (SPD). Reaguje tak na incidenty, které se v mnoha německých městech staly o silvestrovské noci. Při oslavách příchodu nového roku mladí muži napadli téměř 200 žen. Zasahující kolínští policisté uvedli, že většinu podezřelých, které při incidentu kontrolovali, tvořili běženci ze Sýrie, kteří dorazili do Německa před několika týdny.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Sigmar Gabriel

Článek

„Jsem pro nulovou toleranci kriminality a sexuálních útoků,“ řekl Gabriel německému deníku Bild a pokračoval: „Proč by měli němečtí daňoví poplatníci platit za pobyt zahraničních zločinců ve věznicích?“ zeptal se Gabriel.

Stát musí být podle jeho slov silný a akceschopný, a proto musí být postih vůči pachatelům rychlý a tvrdý. Deportace pachatelů by měly být rychlejší a efektivnější. Právě tato hrozba by podle Gabriela odradila migranty od páchání trestných činů více než hrozba německého vězení.

Pokud by se státy, odkud běženci pocházejí, zdráhaly je přijmout, mělo by podle něj Německo snížit svou rozvojovou pomoc, kterou těmto státům vyplácí. „Buď převezmete zodpovědnost za své občany, nebo vám snížíme rozvojovou pomoc. Kdo chrání odsouzené žadatele o azyl, nemá nárok na peníze z německých daní,“ řekl Gabriel.

Pro přísnější postih se vyslovili i další vládní politici. Křesťanskodemokratická unie navrhuje, aby lidé pravomocně odsouzení k jakémukoli trestu vězení automaticky přišli o právo na azyl.

V současnosti může Německo vypovědět žadatele o azyl, kteří byli pravomocně odsouzeni přinejmenším k jednoletému trestu nepodmíněně, nebo uprchlíky, kteří se podíleli na terorismu či na nábožensky motivovaném násilí. Mechanismus však není automatický, soudy vždy musí posoudit společenskou závažnost chování uprchlíků.

Reklama

Výběr článků

Načítám