Hlavní obsah

Německá policie před zasedáním bavorského sněmu zatkla poslance AfD, člena „pražského“ buršáckého spolku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německá policie v pondělí zatkla nedávno zvoleného poslance bavorského zemského sněmu za protiimigrační Alternativu pro Německo (AfD) Daniela Halembu. Úřady 22letého politika vyšetřují kvůli výrokům podněcujícím k nenávisti proti skupinám obyvatel a používání symbolů extremistických organizací. Halemba je členem „Pražského buršáckého spolku Teutonia“ sídlícího v německém Würzburgu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V sídle spolku Teutonia, jehož členem je Halemba od roku 2021, podnikla policie razii už v září. Zabavila v něm tehdy předměty s označením nacistické strany NSDAP, nálepky a různé texty rasistického rázu. Buršácký spolek, který byl založen v 80. letech 19. století německými studenty v Praze, se k nynějšímu případu nevyjádřil.

Halemba, syn polských přistěhovalců, ještě před svým zatčením tvrdil, že veškerá obvinění, jež se ho týkají, jsou chybná. O vydání zatykače na Halembu přitom německá stanice Deutsche Welle referovala už 28. října, tedy dva dny před jeho pondělním zatčením. Média tehdy uváděla, že po politikovi se pátrá.

Podle deníku Bild se Halemba v pondělí vydal sám, stalo se tak prý ve Freiburgu. Advokát politika AfD už proti zatykači podal odvolání, vyšetřující soudce nyní prověřuje, zda byl zatykač vydán zákonně, podotkl web. Ještě před svým vydáním natočil Halemba video, které později zveřejnil jeho právník.

„Chtěli mě, zvoleného poslance zemského parlamentu, uvěznit tři dny před zasedáním zcela svévolným zatykačem. Toto je další smutný vrchol (německé vládní strany) CSU v honbě na demokratickou opozici,“ vzkázal na záznamu mimo jiné Halemba.

Na německé poslance se vztahuje imunita. Nicméně agentura DPA podotýká, že Halemby by se týkala až se začátkem ustavující schůzce nově zvoleného bavorského zemského sněmu. Ta začíná v pondělí v 15:00. Halemba je nejmladší politik zvolený do bavorského parlamentu. AfD v zemských volbách v Bavorsku z 8. října získala 14,6 procenta hlasů a stala se tak třetí nejsilnější stranou sněmu.

Halemba bude ještě v pondělí nebo v úterý předveden k soudu, kde se rozhodne o tom, zda skončí ve vazbě.

„Pražský“ spolek v Česku nesídlí od války

Buršácký spolek (německy Burschenschaft) je v německy mluvících zemích jedním z tradičních spolků vysokoškolských studentů, první byl založen v roce 1815 v německé Jeně po napoleonských válkách. Buršácké spolky sehrály v 19. století výraznou úlohu při sjednocení Německa, nyní jsou aktivní zejména v Německu a Rakousku, přinejmenším část jejich členů bývá spojována s pravicovým extremismem.

Pražský buršácký spolek Teutonia byl coby „akademicko-technické studentské sdružení“ založen v Praze 16. prosince 1876 německými studenty Karlo-Ferdinandovy univerzity a Německé vysoké školy technické. V letech 1938 až 1945 nechali nacisté spolek existovat jen jako volné sdružení pod hlavičkou Nacionálně-socialistického německého svazu studentů.

V letech 1945–1952 byla Teutonie zakázána spojenci, v roce 1952 byla její činnost obnovena v Norimberku a v témže roce se připojila k celoněmeckému sdružení.

Záhadný „atentát“ na šéfa AfD. V centru pozornosti napínáček

Zahraniční

Německá policie podnikla razie proti neonacistické skupině Druhové společenství

Evropa

Reklama

Související témata:
Buršácký spolek

Výběr článků

Načítám