Hlavní obsah

Němci zmařili teroristický útok na berlínský půlmaratón

– Berlín • Aktualizováno

Německá policie zabránila teroristickému útoku na nedělní půlmaratón v Berlíně. S odvoláním na policejní zdroje o tom informoval deník Die Welt s tím, že zadrženi byli čtyři muži s vazbami na tuniského islamistu Anise Amriho. Ten v prosinci 2016 v Berlíně najel nákladním vozem do davu na vánočním trhu a zabil 12 lidí včetně jedné Češky. Policie informace německého deníku později potvrdila.

Foto: Thilo Schmuelgen, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Z několika indicií vyplývalo, že zadržení ve věku 18 až 21 let se mohli podílet na přípravě zločinu, který měl souvislost s touto událostí (půlmaratónem),” uvedla policie po skončení sportovní akce. Mezi zadrženými je podle policie i člověk, který chtěl v neděli diváky a účastníky závodu napadnout nožem, motivem měla být odplata za Amriho smrt.

Zda v Berlíně skutečně hrozil útok, je podle agentury DPA nejasné, neboť policie následně zákrok mírnila. Uvedla, že konkrétní důkaz o chystaném útoku nemá, ale že byla kvůli velké sportovní akci mimořádně ostražitá. Policie se rovněž rozhodla zakročit vzhledem k sobotní události v západoněmeckém Münsteru, kde řidič najel dodávkou do davu a následně spáchal sebevraždu. Při činu zahynuli dva další lidé. [celá zpráva]

Při domovní prohlídce, kterou provedla zvláštní zásahová jednotka, u něj byly nalezeny dva připravené nože. Die Welt poznamenal, že nebezpečí veřejnosti nehrozilo, neboť policie o skupině věděla již delší dobu a sledovala ji.

Na Amriho, kterého několik dní po berlínském atentátu zastřelila policie v Itálii, měla čtveřice úzké a soukromé vazby, napsal německý list. Jeden z nyní prohledaných bytů byl údajně terčem policejní razie i po útoku na adventní trh.

Útok kamiónem

Anis Amri řídil kamión, kterým vjel do davu na vánočním trhu u Pamětního kostela císaře Viléma v Berlíně. Ujel asi 50 až 80 metrů, než zastavil. Cestou zdemoloval několik stánků a při tragédii zahynulo 12 lidí, zraněných bylo 48. Mezi obětmi byla i Češka, která v Německu dlouhodobě žila s manželem.

Amri z místa činu uprchl, v kabině tahače ale nechal doklady. O několik dní později jej dopadli v Itálii. Spatřila ho policejní hlídka kolem třetí hodiny ranní nedaleko Milána ve městě Sesto San Giovanni a požádala jej o doklady. Zprvu prý reagoval poklidně, pak si ale sundal batoh, vytáhl z něj pistoli, začal křičet Alláhu akbar (Bůh je veliký) a jednoho policistu střelil do ramene. Následně se snažil utéct a skrýt za zaparkované auto, policisté jej ale zastřelili.

Reklama

Výběr článků

Načítám