Hlavní obsah

Němci odhalili původ vražedné bakterie ve fazolových výhoncích

– Hamburk • Aktualizováno

Pravděpodobným zdrojem nebezpečné střevní nákazy způsobené bakterií E.coli jsou fazolové výhonky pěstované v Německu. Na nedělní tiskové konferenci v Hannoveru to řekl dolnosaský ministr zemědělství Gert Lindemann. Definitivní výsledky testů mají být k dispozici v pondělí, přesto jsou prý dosavadní nepřímé důkazy tak přesvědčivé, že Lindemann obyvatele vyzval, aby se výhonkům vyhnuli.

Foto: Profimedia.cz

Bakterie E.coli (EHEC)

Článek

Podle agentury DPA spadá podezření na 18 směsí s výhonky, například s výhonky fazolí, brokolice, hrachu, česneku, čočky, ředkviček a dalších.

Dolnosaský ministr zemědělství uvedl, že úřadům se v posledních hodinách podařilo získat řadu indicií, které ukazují na to, že nákaza se rozšířila z výhonků dodávaných firmou z dolnosaského okresu Uelzen. Podle Lindemanna jde o přinejmenším jeden z pravděpodobných zdrojů nákazy.

Výrobce zastavil činnost a stahuje své produkty

Společnost prodává řadu druhů směsí s výhonky do restaurací a dalších podniků především v severním Německu. Německé úřady přišly podle Lindemanna na to, že v řadě restaurací, v nichž se lidé nakazili, se podávaly právě saláty dodávané touto firmou. Společnost musela zastavit svůj provoz a směsi, které dodává, jsou stahovány z trhu. S vyšetřovateli prý firma spolupracuje.

Počet obětí infekce v Německu zatím stoupl na 21, řada dalších pacientů je v ohrožení života. Při návštěvě univerzitní nemocnice v Hamburku to řekl Reinhard Burger, ředitel Institutu Roberta Kocha (RKI). Burger dále uvedl, že v celém Německu je registrováno 1526 případů nákazy bakterií zvané enterohemoragická Escherichia coli (EHEC). U 627 pacientů byl diagnostikován nebezpečný hemolyticko-uremickým syndrom (HUS), jenž může vést k selhání ledvin.

Podle evropských zdravotních činitelů citovaných BBC se nicméně šíření infekce, která zatím vedle Německa zasáhla 12 dalších zemích, postupně zpomaluje.

Reklama

Výběr článků

Načítám