Hlavní obsah

Němci chtějí za uzavření továrny od Nokie 59 miliónů eur

Novinky, rei, Der Spiegel, Bloomberg

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DÜSSELDORF

Rozhodnutí finského výrobce mobilních telefonů Nokia přesunout továrnu z německé Bochumi do Rumunska vyvolalo v německé spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko vlnu rozhořčení. Tamní vláda chce od firmy vrátit investované dotace. Nokia má zaplatit 59 miliónů eur.

Článek

Největší spolková země Německa žádá navrácení 41 miliónů eur, které Nokii poskytla v letech 1998-1999. Dalších 18 miliónů činí úroky. Stát plánuje finskou společnost žalovat, jestliže částku do konce měsíce neuhradí.

Podle zemské ministryně průmyslu Christy Thobeové porušila Nokia slib o vytvoření 2860 trvalých pracovních míst, což byla jedna z podmínek na uvolnění státních dotací. Firma tvrdí, že v továrně v Bochumi zaměstnala na 3200 lidí, podle Düsseldorfu to ale bylo jen 2300 osob.

"Bochumská továrna se na celkové produkci Nokie podílela 6 procenty, zatímco zaměstnanecké náklady činily 23 procent." (šéf Nokie Olli-Pekka Kallasvuo pro Frankfurt Allgemeine Zeitung)

Nokia v polovině ledna šokovala Němce rozhodnutím o uzavření továrny v Bochumi do 30. června. Společnost plánuje přesunout většinu své výroby do rumunského města Cluj. Důvodem je snižování nákladů. Po následně publikované výroční zprávě společnosti, která oznamovala zisk 7,2 miliard eur za rok 2007, začali dokonce Němci bojkotovat firemní produkty.

Podle německého listu Handelsblatt je vyhrožování žalobou od Severního Porýní-Vestfálska spíš taktickým manévrem pro další vyjednávání. Nokia v současnosti řeší výši odstupného pro zaměstnance v Bochumi a zároveň se proslýchá o plánech na nový technologický park, který by mohla Nokia podpořit 30 až 50 milióny eur. „To je skutečná příčina sporu,“ napsal list.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám