Hlavní obsah

Někdejší polský prezident Walesa je po operaci srdce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Bývalý polský prezident Lech Walesa úspěšně podstoupil operaci srdce. „Šéf je zpět na nemocničním lůžku a odpočívá,” řekl dnes agentuře AFP Walesův tajemník Marek Kaczmar. Ten ještě před samotným chirurgickým zákrokem uvedl, že lékaři měli někdejší ikoně boje proti komunismu vyměnit baterii kardiostimulátoru, ale nastaly komplikace. „Cítím se dobře,” napsal později sedmasedmdesátiletý politik na sociální síti podle rozhlasové stanice RMF FM.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Bývalý polský prezident Lech Walesa na snímku z roku 2017

Článek

Operace, kterou Walesa podstoupil v Gdaňsku, trvala čtyři a půl hodiny. Laureát Nobelovy ceny za mír v neděli na facebooku zveřejnil emotivní video, ve kterém oznámil, že se chystá na lékařský zákrok.

„Jdu do nemocnice. Co bude dál, řekne jen čas," prohlásil Walesa. „Jelikož nevím, kdy se zase setkáme, nebo zda vůbec, rád bych řekl, že jsem udělal vše, abych dobře sloužil zemi," dodal podle AFP.

LGBT vstřícná EU: Polsko tleská i píská

Evropa

Někdejší odborový předák je zosobněním porážky komunismu v Polsku. Vedl protesty dělníků v gdaňských loděnicích, stál u zrodu odborového svazu Solidarita, jenž byl prvním nezávislým v tehdejším komunistickém bloku, jako vůdce opozice se pak zasloužil o pád komunismu v Polsku. V roce 1990 zvítězil v demokratických prezidentských volbách.

Coby hlava státu čelil narůstající nespokojenosti Poláků s vývojem v postkomunistickém období. Jeho mandát také poznamenaly kontroverze - někteří mu vyčítali, že rezignoval na snahu o dekomunizaci země, jiní ho vinili z autoritářských sklonů. Ve volbách na podzim 1995 už vítězství neobhájil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám