Hlavní obsah

Nejpopulárnějším jménem pro chlapce je ve Velké Británii poprvé Mohamed

Novinky, Jakub Kynčl
Londýn

Poprvé v historii Velké Británie stanulo na čele jmen dávaných chlapcům jméno jiného než britského původu. Tradičně vítězného Jacka a Olivera totiž předběhlo muslimské jméno Mohamed a jeho nejrůznější modifikace. mezi dívkami, se žádné muslimské jméno nedostalo ani do první desítky. Informoval o tom britský deník Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Ve Velké Británii vyrostlo v posledních letech i velké množství mešit. Na snímku mešita v Leedsu postavená pro tamější muslimskou komunitu.

Článek

Rok 2008 byl tím posledním, kdy vítězila mezi čerstvě narozenými chlapci tradiční britská jména, domnívají se přední britští demografové. V roce 2009 už totiž jméno Mohamed a jeho modifikace (mimo jiné Mohammed, Muhammad, Mohammad či Mohmmed) žebříček vedlo a podle expertů ho pravděpodobně v zemi asi ještě i léta povede.

V roce 2008 bylo jméno Mohamed ještě na třetím místě a Jacka, který vedl žebříček celých 14 let, přímo neohrožovalo. Nyní však Jack klesl až na třetí příčku a předběhl ho i Oliver. V roce 2008 dostalo ve Velké Británii celkem 7549 novorozenců jméno Mohammed či jeho modifikaci. Oliver zaostal o necelých 200 pojmenování.

Před desítkami let byl mimo první padesátku

Oficiální žebříček jmen má sice nejtradičnější britskou formu jména, tedy Mohammed, až na 16. místě. Nepočítá však s nejrůznějšími modifikacemi téhož jména, které ho katapultují do čela oblíbených jmen. Kuriózní je, že v roce 1964 bylo jméno na žebříčku 73. a o dvě desetiletí dříve dokonce přebývalo až na 87. pozici.

Mohamed žil na přelomu šestého a sedmého století našeho letopočtu a byl historicky posledním prorokem islámu. Muslimy po celém světě je do dnešních dnů uctíván. Jedním z hlavních zdrojů, ze kterých se o Mohamedovi dochovaly informace, je svatá muslimská kniha korán.

Reklama

Výběr článků

Načítám