Hlavní obsah

Nejistota kolem podoby brexitu trvá. Nový plán Mayové se chystají poslanci potopit

Londýn

Nejistota kolem podoby brexitu nebere konce. Zákonu pro ratifikaci brexitové dohody, který v úterý představila britská premiérka Theresa Mayová, hrozí, že neprojde. Odmítá ho část konzervativců, kteří požadují tvrdé oddělení od EU, a také labouristé, podle nichž se oproti předchozím plánům měnilo jen málo, byť nový návrh umožňuje i druhé referendum a počítá s celní unií.

Foto: Reuters

Theresa Mayová

Článek

I poslanci, kteří při třetím pokusu prosadit dohodu o brexitu hlasovali pro její přijetí, pro zákon hlasovat nebudou.

Podle bývalého ministra práce a sociálních věcí Stephena Craba z Konzervativní strany je možnost druhého referenda pro mnohé jeho kolegy za hranicí přijatelnosti: „Nemyslím si, že se o tom bude hlasovat. To neprojde, je tu příliš velký odpor.“

V úterý večer se sešli konzervativci z vlivného výboru 1922 a spekuluje se, že se pokusí vyjádřit premiérce nedůvěru, a tak ji odstranit z čela strany. Podle poslance Zaka Goldsmithe by Mayová měla teď odejít.

Korespondent BBC Chris Mason uvedl, že premiérčin plán neuspěl – nepřesvědčil skeptiky, aby ho podpořili, naopak jejich podpora ještě zeslábla.

Bývalý ministr zahraničí Boris Johnson, který je zastáncem tvrdé odluky od EU a rád by Mayovou nahradil na postu premiéra, uvedl: „Nyní nás požádali, abychom hlasovali pro celní unii a druhé referendum. Zákon je přímo proti našemu programu a já pro něj nebudu hlasovat. Můžeme a musíme to udělat lépe – dát lidem, pro co hlasovali.“

I další vlivný konzervativec a zastánce brexitu Dominic Raab je nespokojený. Podle něj návrh zákona o brexitu „jasně porušuje naše sliby“.

Mayová se současně stále snaží přesvědčit labouristy, i když jednání s nimi selhala a labouristé uvedli, že návrh nepodpoří už při druhém čtení.

Premiérka dokonce napsala dopis jejich předsedovi Jeremy Corbynovi, který byl zveřejněn ve středu. Premiérka v něm uvádí: „Ukázala jsem, že jsem ochotná ke kompromisům, aby se lidé dočkali brexitu. Žádám vás taky o kompromis, abychom mohli splnit, co obě strany slíbily v programech a obnovit důvěru v politiku.“

Ministr financí Philip Hammond plán Mayové hájí: „Británie potřebuje kompromisní brexit, který nikoho nenadchne, ale všichni, nebo skoro všichni s ním mohou žít.“

Návrh zákona, který představila premiérka Mayová, má dát rámec přijetí dohody o brexitu vyjednané s Bruselem. Tu třikrát odmítli poslanci, což přispělo k tomu, že Británie neodešla z EU v původně plánovaném termínu na konci března. Požadavky poslanců jsou tak rozsáhlé, že je kvůli nim potřeba přijmout speciální zákon. Důvodem předložení zákona je snaha neměnit už vyjednanou dohodu o brexitu a ošetřit problémové body zákonem. Zákon, o němž by se mělo hlasovat v červnu, by měl umožnit poslancům, aby případně vypsali další referendum, ve kterém by se hlasovalo o vyjednaném návrhu o brexitu. Umožní i poslancům hlasovat o možnostech budoucího celního uspořádání včetně dočasné celní unie, zavazuje Spojené království najít do konce roku 2020 alternativu k irské pojistce. Pokud by irská pojistka vstoupila v platnost, garantuje, že Severní Irsko bude ve stejném celním prostoru jako Velká Británie. Zákon má také zaručit, že práva pracujících budou po brexitu minimálně na stejné úrovni jako nyní a že se udrží i stávající standardy ochrany životního prostředí.

Reklama

Výběr článků

Načítám