Hlavní obsah

Nejbohatší Evropanka dala příteli miliardu eur, dcera ji chce zbavit svéprávnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Dcera nejbohatší Evropanky, 87leté dědičky kosmetického impéria L’Oreal Liliane Bettencourtové, požádala o soudní dohled nad financemi své matky. Fracoise Bettencourt-Meyersová tvrdí, že její matka už není při smyslech, když byla schopná věnovat jednomu ze svých přátel miliardu eur (zhruba 26 miliard korun).

Foto: Profimedia.cz

Liliane Bettencourtová a její dcera Fracoise Bettencourt-Meyersová na snímku z roku 2007

Článek

Žádost 56leté Bettencourt-Meyersové o soudní správu financí její matky začal řešit soud v Paříži. Bettencourtová se ovšem okamžitě ohradila proti tomu, že by byla mentálně nezpůsobilá k tomu, aby nakládala se svým pohádkovým majetkem. Zároveň odmítla, že by byla zneužita podvodníkem. Trvá na tom, že přesně věděla, co dělá, když v průběhu několika let vyplatila celkem miliardu eur svému příteli, 62letému fotografovi Francois-Marie Banierovi.

Dceřin právník Olivier Metzner uvedl, že Bettencourt-Meyersová se pouze snaží chránit Liliane Bettencourtovou před zneužitím lidmi bez skrupulí.

Matčin advokát to odmítl a dceru obvinil ze snahy převzít kontrolu nad matčiným majetkem. Obě ženy mají údajně mezi sebou velmi špatné vztahy a nemluví spolu.

Liliane Bettencourtová je podle žebříčku časopisu Forbes 21. nejbohatším člověkem světa. Její majetek se odhaduje na 13 miliard euro, a to především díky jejímu 30% podílu v kosmetickém gigantu L’Oreal.

Bettencourtová: Jsem svobodná žena

Její dcera Bettencourt-Meyersová podala na fotografa Baniera žalobu, v níž ho viní z toho, že si na její poddajné matce vymohl závratné sumy peněz. Tuto kauzu má soud začít řešit příští týden.

„Už jsme spustili akci proti tomuto predátorovi,“ řekl právník Metzner. „Teď se snažíme chránit matku mé klientky, abychom dokázali, že ona je pouze oběť,“ dodal.

Fotograf Banier obvinění odmítl komentovat. Bettencourtová už dříve snahu své dcery naštvaně odmítla: „Má dcera si musí uvědomit, že jsem svobodná žena.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám