Hlavní obsah

Ne korupce, ale vlastizrada, tvrdí o kauze na ruském ministerstvu obrany média

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Timur Ivanov, ruský náměstek ministra obrany, který byl v úterý večer zatčen přímo na pracovišti na základě obvinění z rozsáhlé korupce, vinu striktně popírá. Informuje o tom list Kommersant. Zpravodajský portál Važnyje istorii s odvoláním na dva na sobě nezávislé zdroje blízké ruské tajné službě FSB tvrdí, že „korupční kauza“ má být pouze zástěrkou pro veřejnost. Vysoký úředník obranného resortu je prý ve skutečnosti podezřelý z vlastizrady.

Foto: Profimedia.cz

Timur Ivanov s manželkou Světlanou Maniovičovou (Zacharovovou) na archivním snímku z Istanbulu

Článek

„Úplatek – to je jen pro publikum. Zatím vlastizradu veřejně zmiňovat nechtějí, přece jen je to velký skandál. Vždyť jde o náměstka ministra obrany,“ citují Važnyje istorii jeden ze svých zdrojů.

Druhý zmíněný zdroj tvrdí, že šéf Kremlu Vladimir Putin dal (případu) zelenou poté, co se ho podařilo přesvědčit, že jde skutečně o vlastizradu. „Kvůli korupci by ho nikdo nezatýkal. O tom tam (v Kremlu) dávno všichni věděli,“ prohlásil.

Šojguova náměstka viní z korupce, hrozí mu až 15 let vězení

Evropa

Podle zdrojů portálu Važnyje istorii případ vyšetřuje Oddělení vojenské kontrarozvědky FSB.

„Teď se rozhodují, co s ním udělají. Buď ho odsoudí za korupci a „dorazí“ ho za mřížemi, nebo překvalifikují obvinění,“ uvedl jeden ze dvou zmíněných zdrojů z bezpečnostní komunity.

Foto: Repro Telegram Važnyje istorii

Repro Telegram Važnyje istorii

Putin byl o zatčení Ivanova informován, stejně jako jeho ministr Sergej Šojgu, potvrdil ruským novinářům mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Na dotaz ohledně údajné vlastizrady pak dodal, že „je potřeba se soustředit na oficiální informaci, tím spíš, že vyšetřování probíhá“.

Podle nejmenovaného Ivanovova advokáta citovaného agenturou RIA Novosti si jeho mandant vyslechl obvinění pouze z korupce, klepy o vlastizradě se prý nezakládají na pravdě.

Ivanov je náměstkem na ruském ministerstvu obrany od roku 2016 a je to Šojguův člověk, pracovali spolu už na moskevské radnici, když ji Šojgu řídil.

Ivanov měl na obraně na starost výstavbu a veškeré rekonstrukce objektů ministerstva, spravoval také vojenskou hypotéku.

Foto: Profimedia.cz

Timur Ivanov před moskevským soudem

Řídil všechny obří stavební projekty resortu včetně prací na kosmodromu Vostočnyj. Vedle toho byl zodpovědný za bytové potřeby a lékařskou péči zaměstnanců ruských ozbrojených sil.

Vznesené obvinění z korupce „obzvlášť velkého rozsahu“ předpokládá, že jím přijatý úplatek měl činit nejméně milion rublů.

Podle dřívějších zjištění spolupracovníků investigativního týmu zemřelého opozičníka Alexeje Navalného má Ivanov a jeho rodina rozsáhlé majetky.

Bývalá Ivanovova manželka Světlana Maniovičová (rozvedli se v létě 2022) si ještě v dubnu 2023 pronajímala byt v Paříži. Tehdy před jejím domem Navalného tým zorganizoval protestní akci.

Do Evropy prý ale běžně cestovala po zahájení ruské ozbrojené agrese na Ukrajině také údajná druhá partnerka Ivanova Marija Kitajevová, bývalá zaměstnankyně ruského ministerstva obrany.

Ivanov je na sankčním seznamu USA i EU, upozornil portál Meduza.

V Rusku zadrželi Šojguova náměstka

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám