Hlavní obsah

Nahé protestující z Osvětimi obvinili ze znesvěcení památníku

Právo, PM

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osvětim

Skupinu jedenácti lidí, kteří se minulý týden v pátek nazí řetězy připoutali k bráně s nápisem Arbeit macht frei (Práce osvobozuje) u bývalého nacistického koncentračního tábora v Osvětimi na jihu Polska, čeká vyšetřování. Prokurátor Mariusz Slomka je ve středu obvinil ze znesvěcení památného místa.

Foto: Profimedia.cz

Brána bývalého nacistického koncentračního tábora v polské Osvětimi

Článek

Podle prokuratury se jedná o mírové aktivisty, kteří tímto způsobem protestují proti válkám v celém světě. Součástí jejich výstředního činu bylo i zabití jehněte, jehož ostatky přehodili i s párem pout na území bývalého koncentračního tábora.

Akce se zúčastnilo 11 lidí ve věku 20 až 27 let — čtyři ženy a sedm mužů. Šest z nich jsou Poláci, čtyři Bělorusové a jeden je občan Německa. Zorganizovali se přes internet. [celá zpráva]

Foto: Gazeta Krakowska

Nazí lidé u brány nacistického koncentračního tábora v Osvětimi. Obrázek z webu Gazety Krakowské.

V případě, že budou usvědčeni, hrozí všem obviněným vysoké peněžní pokuty. Jednomu Bělorusovi, který zabil jehně, navíc hrozí dvouleté vězení.

Muzeum v Osvětimi akci aktivistů odsoudilo. V prohlášení upozornilo, že zneužívání symboliky bývalého koncentračního tábora pro jakékoliv manifestace či happeningy je hanebné a poškozuje památku všech jeho obětí.

Nacisté v osvětimském táboře v období let 1941 až 1945 zavraždili více než milión lidí, převážně Židů z celé Evropy, ale i Romů či sovětských válečných zajatců. Tábor byl osvobozen koncem ledna 1945 vojáky Rudé armády.

Koncentrační tábor Osvětim

Němci ho původně zřídili pro polské politické vězně v roce 1940, rok po obsazení Polska. Tábor Auschwitz I. se nacházel v areálu bývalých kasáren.

Později, roku 1942, byl na druhé straně města vybudován rozsáhlý vyhlazovací tábor Auschwitz II – Birkenau (Březinka) a menší tábor Auschwitz III – Monowitz u blízké vesnice Monowice.

Odhaduje se, že v Osvětimi a Březince nacisté zavraždili 1,1 až 1,5 miliónu lidí, většinou Židů. Celkem bylo za války vyvražděno kolem šesti miliónů Židů.

Reklama

Výběr článků

Načítám