Hlavní obsah

Na Ukrajině zastřelili soudce, vynášel verdikty nad demonstranty

Kyjev

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč ve čtvrtek vyzval úřady k vyšetření úterní vraždy 34letého soudce Oleksandra Loboděnka, který soudil účastníky protivládních demonstrací a dva z nich poslal do domácího vězení. Výzvu zveřejnil na internetové stránce prezidentského úřadu.

Foto: Mykhailo Markiv/Presidential Press Service/Handout, Reuters

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč

Článek

Podle policie zavraždili soudce v úterý večer dva neznámí útočníci v Kremenčugu ve středoukrajinské Poltavské oblasti. Střelili ho několikrát do zad nedaleko jeho domova.

Policie v prohlášení uvedla, že hlavní vyšetřovací hypotéza vychází z toho, že Loboděnko byl zavražděn kvůli své práci. Podílel se na řešení případů, jež se týkaly protivládních aktivistů, kteří obsadili budovu místních úřadů.

Nejméně šest mrtvých

Opoziční vůdci toto tvrzení označili za záměrnou snahu zdiskreditovat nynější protestní hnutí, které žádá odstoupení i prezidenta Janukovyče a vypsání předčasných voleb.

V souvislosti s novým incidentem se zvýšily obavy, že by se mohlo vystupňovat násilí provázející protesty. Doposud přišlo o život přinejmenším šest lidí z řad demonstrantů. Pokud se potvrdí, že smrt Loboděnka má něco společného s nepokoji, půjde o první oběť na straně tábora podporujícího prezidenta.

Demonstrace propukly v listopadu poté, co Janukovyč ustoupil od podepsání asociační dohody s Evropskou unií a místo toho se přiklonil k užší spolupráci s Ruskem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám