Hlavní obsah

Na Ukrajině zadrželi ruskou špiónku, postřelila několik lidí

Kyjev

Ukrajinská tajná služba SBU ve středu oznámila, že zadržela ruskou špiónku, které organizovala diverzanty na jihu Ukrajiny. Zadržená třiadvacetiletá Marija Koledová přijela do Chersonu na jihu země 4. dubna. Uvedla, že šlo už o její devátou cestu na Ukrajinu, napsala Ukrajinska pravda.

Foto: Reuters

Příslušník ukrajinských speciálních sil

Článek

Když byla zadržena, měla u sebe jateční pistoli upravenou pro palbu ostrými náboji a metodickou příručku pro vytváření podvratných skupin. Zřejmě byla aktivistkou proputinovské organizace Rosmol (Mladá Rus).

Pátého až šestého dubna uskutečnila cizinka řadu setkání s lídry a aktivisty proruských hnutí v Chersonu a také navštívila další okresní centra v oblasti, když monitorovala situaci,“ uvedla SBU ve svém prohlášení.

Významnější byly ale její další aktivity, 7. dubna se přímo účastnila střetů u správního úřadu Mykolaevské oblasti, „kdy dostala střelnou zbraň a podle svých slov zranila tři lidi“. V Mykolaevu bylo při střetech v noci úterý zraněno 15 lidí a někteří byli postřeleni z plynových pistolí.

Podle operativců 8. dubna Koledová informovala své nadřízené, že proruští aktivisté měli improvizované nálože a domluvili se na použití střelných zbraní. „Vypověděla též o přípravě dvou podvratných skupin (sedm lidí z Chersonu a šest z Nové Kachovky) určených pro Doněck, kde se měli účastnit masových nepokojů.

Rusko popírá, že by vysílalo své agenty na Ukrajinu, jak to tvrdí Kyjev. A nepokojů v Charkově se podle vyjádření police účastnili především občané města nebo Charkovské oblasti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám