Hlavní obsah

Na Slovensku zastřelili medvědici, která měla dvě mláďata

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Speciálně sestavený zásahový tým usmrtil v pátek v oblasti Podbanské na severu Slovenska problémovou medvědici, která měla dvě mláďata. Podle úřadů se medvědice s mláďaty pohybovala v chatařské oblasti a vykazovala známky agresivity. Vyhledávala odpadky a rychle ztrácela plachost.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Zásahový tým vyhodnotil chování pětileté medvědice jako nebezpečné a představující hrozbu pro místní obyvatele, chataře a návštěvníky,“ uvedla Kristína Bocková ze státní ochrany přírody s tím, že odstřel problémových medvědů považují ochranáři za krajní řešení.

Slovenský ministr životního prostředí Ján Budaj (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti – OLaNO) čelí v těchto dnech návrhu opozice na odvolání právě kvůli problémům s medvědy. Budaj v rozpravě před poslanci označil za hlavní problém nezabezpečený komunální odpad a přikrmování zvěře.

Medvědice napadla na Slovensku turisty, jeden přišel o tvář

Evropa

„Pokud mají jen státní lesy na Poľaně 28 krmišť, proč se divíme, že medvěd si odvykl od přirozené stravy a učí to i svá mláďata?“ klade si otázku ministr. Budaj kritizoval, že myslivci přikrmují zvířata kvůli střílení trofejních kusů.

Ministr sklidil před časem pořádný posměch, když v televizní diskusi označil medvěda hnědého za vegetariána. „Medvědi nezabíjejí lidi, jsou to vegetariáni,“ tvrdil Budaj v televizi Markíza. Rostlinná potrava tvoří v případě medvěda 90 procent jídelníčku, ale určitě se nejedná o vegetariána. Medvědi jsou všežravci.

Medvěd je vegetarián, tvrdil slovenský ministr životního prostředí

Koktejl

Podle sčítání medvědů z roku 2016 jich na Slovensku žilo 1257. Aktuální čísla budou k dispozici letos na podzim. Předpokládá se, že došlo ke značnému nárůstu počtu medvědů na Slovensku, protože problémy s medvědy hlásí už také jižnější okresy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám