Hlavní obsah

Na Slovensku vyšla kniha o Kuciakovi

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

V pondělí byla v Bratislavě oficiálně představena kniha Umlčeni, která je věnovaná památce zavražděného novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Kniha obsahuje především vzpomínky rodinných příslušníků, přátel a kolegů.

Křest knihy o KuciakoviVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

Text napsalo 15 novinářů pod vedením šéfa investigativního oddělení serveru aktuality.sk Marka Vagoviče. Právě v redakci tohoto zpravodajského webu Kuciak pracoval. Součástí knihy je i pohled do zákulisí novinářské práce a samostatnou část tvoří odhalení, ke kterým Kuciak svou prací přispěl.

Dílo mapuje vyšetřování vraždy dvou mladých lidí. Kniha obsahuje rovněž první a jediný rozhovor s Kuciakem. Nechybí ani jeho reportáž o propojení italské mafie na slovenskou politiku.

Šéfredaktor aktuality.sk Peter Bárdy řekl že Ján Kuciak by nechtěl, aby o něm vyšla kniha. „Jenže tato kniha je obraz Slovenska. Je to příběh lidí, kteří v časech, kdy jiní mlčeli, bojovali za spravedlivější společnost,“ uvedl. Šéfredaktor přiznává, že nejtěžší bylo zvládnout emoce. „Psali jsme o našem kamarádovi a jeho přítelkyni, setkávali jsme se s rodinami zavražděných,“ konstatoval. „Vím, že Jano byl hrozbou pro organizovaný zločin, ale nikdy se s jeho vraždou nesmířím. Nikdy,“ dodal Bárdy.

Vánoce budou těžké

Otec zavražděného novináře Jozef Kuciak Novinkám řekl, že myšlenku vzniku knihy podporoval. "Přispěli jsme fotografiemi i rozhovory," řekl.

Rodiče zavražděného novináře se připravují na první Vánoce bez syna. "Naštěstí bude doma dcera, která je zdravotní sestra, ale bude mít volno. Manželka se toho bojí víc. Bude to určitě velmi smutné," dodal

Jeden z obviněných začal spolupracovat

Kuciaka a Kušnírovou zavraždili 21. února 2018 v jejich domě v obci Veľká Mača v okresu Galanta. [celá zpráva] Po dvojnásobné vraždě se na Slovensku konaly nejmasovější protesty od roku 1989, které vedly k pádu vlády premiéra Roberta Fica. Koncem září byli zadrženi a poté obviněni z vraždy tři muži a jedna žena. Všichni jsou ve vyšetřovací vazbě.

Jeden z obviněných začal spolupracovat s policií a za objednavatele vraždy označil kontroverzního podnikatele Mariana Kočnera, o němž Kuciak napsal několik článků a podnikatel mu za to vyhrožoval. Kočner je už pět měsíců ve vazbě pro podezření z podvodu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám