Hlavní obsah

Na Slovensku stoupl počet smrtelných úrazů na horách na dvojnásobek

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Na slovenských horách přišlo letos v srpnu o život 10 osob, co je ve srovnání s loňským srpnem, kdy zemřelo 5 lidí, stoprocentní nárůst. Uvedla to Horská záchranná služba (HZS) na svém webu.

Foto: HZS

Ilustrační foto.

Článek

„Bohužel, navzdory okamžitému zahájení kardiopulmonální resuscitace se turisty zachránit nepodařilo,“ píše se na webu HZS.

Operační středisko tísňového volání přijalo v srpnu rekordních 224 žádostí o pomoc a zaznamenali 191 výjezdů, což je ve srovnání s červencem nárůst o 55,25 procenta. V červenci 2020 zemřeli na slovenských horách dva lidé.

Ve srovnání se srpnem 2019 stoupl počet zásahů o 11 procent. Letos stoupl počet zásahů hlavně na ferratách, především na Skalce u Kremnice. „Po otevření nových ferratových cest potřebovalo letos v srpnu deset návštěvníků pomoc horských záchranářů. Téměř ve všech případech se jednalo o přecenění sil a uvíznutí v nejtěžších ferratových cestách,“ uvedla stránka HZS.

Česká turistka se zranila při výstupu na Slavkovský štít. Záchranáři ji nesli na zádech

Evropa

Slovenské hory navštívilo v srpnu množství především slovenských, českých, polských a maďarských turistů. „V souvislosti s covidem-19 se velké množství Slováků rozhodlo strávit dovolenou na Slovensku,“ konstatoval web HZS.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám