Hlavní obsah

Na Slovensku se zřítil cvičný bojový letoun L-39 Albatros

Právo, Novinky, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava
Aktualizováno

Krátce po 14. hodině se ve středu na středním Slovensku zřítilo cvičné letadlo L-39 slovenské armády. Nehoda se stala mezi Sliačí a Kováčovou. Příčinou pádu bylo selhání motoru. Na místě havárie to řekl ministr obrany Peter Gajdoš. Až do vyšetření příčiny selhání motoru nesmí letadla Albatros létat.

Foto: Ministerstvo obrany SR

Letounu selhal motor

Článek

Server Sme.sk uvedl, že se oba piloti katapultovali. „Podle očitých svědků byly na obloze vidět dva padáky. Piloti stihli letadlo nasměřovat do neobydlené oblasti,“ řekl ministr Gajdoš.

Mluvčí ministerstva obrany potvrdila, že oba piloti nehodu přežili a v současnosti jim je poskytovaná zdravotnická pomoc v jedné z nemocnic.

Foto: Ministerstvo obrany SR

Trosky zříceného letounu

Letadlo z 60. let

Letadlo Aero L-39 Albatros je proudový podzvukový letoun české výroby ze 60. let minulého století, kterými byly vyzbrojeny armády dřívějšího vojenského paktu Varšavské smlouvy i dalších zemí, napsal server Sme.sk.

Foto: Profimedia.cz

Cvičný letoun L-39 Albatros české výroby

Je to lehké bojové letadlo určené především pro výcvik. Slovenská armáda má těchto strojů osm. Havarované letadlo bylo vyrobeno v roce 1989. Od té doby prošlo dvěma generálními opravami.

Albatros havaroval na Slovensku naposledy v roce 2000. Pilot tehdy zahynul.

L-39 Albatros se vyráběl do roku 1996 v Aeru Vodochody. Jedná se o cvičné podzvukové letadlo.

Reklama

Výběr článků

Načítám