Hlavní obsah

Na Slovensku se objevila tajná nahrávka s Robertem Ficem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Dozorový prokurátor slovenského úřadu speciální prokuratury měl předložit video nahrávku, která má potvrzovat snahy několika lidí z prostředí politiky, podnikání a advokacie ovlivňovat trestní řízení v nejzávaznějších kauzách. V pondělí o tom informovaly weby aktuality.sk a Denníku N s odvoláním se na generální prokuraturu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Robert Fico

Článek

„Tyto osoby měly rovněž zdiskreditovat a kriminalizovat vyšetřovatele Národní kriminální agentury (NAKA) a prokurátory speciální prokuratury,“ uvedla mluvčí generální prokuratury Jana Tökölyová. Kamery zachytily například rozhovory expremiéra Roberta Fica, bývalého ministra vnitra Roberta Kaliňáka, podnikatele Miroslava Bödöra a dalších.

Slovenská policie měla za Fica lustrovat opoziční politiky

Evropa

Záznamy byly pořízené na chatě, kterou monitorovala policie. Zmíněné osoby se bavily o aktuálních kauzách, o přípravách tiskových besed, o trestních řízeních bývalého policejního prezidenta Tibora Gašpara a dalších.

Dozorový prokurátor předložil zmíněnou nahrávku k návrhu na prodloužení vazby v kauze Očistec, mezi nimiž jsou Gašpar a další bývalí vysoce postavení policisté. V případě padla obvinění ze založení zločinecké skupiny, zneužívání pravomocí veřejného činitele a korupce.

Právní stát je v rozkladu, reaguje Fico

Případ podle Fica jen potvrzuje, že demokracie a právní stát jsou na Slovensku v totálním rozkladu. „Rok a půl mluvím o zneužívání trestního práva v boji s opozicí. Rok a půl tvrdím, že ve vazbě sedí nevinní lidé,“ uvedl ve stanovisku zaslaném Novinkám.

Expremiér tvrdí, že důkazem krize je, že sledují a odposlouchávají lídra opoziční strany. „Budu nadále pracovat na dokazování neviny nespravedlivě a z politických důvodů obviněných nominantů opozice a osob spojených s opozicí,“ dodal Fico.

Fico i extremisté svolávají do Košic protivládní protesty

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám