Hlavní obsah

Na Slovensku osvobodili policisty obviněné z šikanování romských chlapců

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Košice

Okresní soud v Košicích osvobodil ve středu deset policistů, kteří byli obviněni z šikanování romských chlapců. Policisté měli v roce 2009 nutit romské chlapce, které podezírali, že okradli starší ženu, aby se svlékli donaha a vzájemně se fackovali. Podle soudu nebylo prokázáno, že se skutek stal. Videozáznam nebyl jako důkaz připuštěn.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Policisté byli obviněni ze zneužívání pravomocí veřejného činitele a z vydírání. V roce 2015 košický okresní soud už jednou rozhodl, že skutek nebyl prokázán, ale krajský soud tento rozsudek zrušil. [celá zpráva]

Nové rozhodnutí okresního soudu zatím rovněž není pravomocné, protože prokurátor proti němu podává odvolání.

Okresní soud opětovně nepřipustil jako důkaz obrazový a zvukový záznam, který pořídili sami policisté na policejní stanici. Podle soudkyně byl záznam získán v rozporu s trestním řádem a nemůže sloužit jako důkaz.

Museli se fackovat

Na záběrech, které se objevily na internetu (publikoval je třeba košický deník Korzár zde), bylo vidět, že policisté nutili skupinu romských chlapců, aby se svlékli donaha.

„Ten, kdo se svlékne poslední, bude potrestán,“ je slyšet hlas. Na dalších záběrech policisté oblečení v uniformách drží psy, kteří na chlapce štěkají. Chlapci se také musejí vzájemně políbit a následně se musí fackovat.

„Dej mu a nekecej. Já řeknu kolik. Pokud uhne, já mu dám kopačku,“ říká hlas za kamerou.

Chlapci ve věku 10 až 16 let z nechvalně známého košického sídliště Luník IX. měli okrást 65letou ženu. Policisté je zadrželi a předvedli na policejní stanici. Když se šikana provalila, byli policisté propuštěni ze služby. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám