Hlavní obsah

Na Slovensku propustí policisty, kteří šikanovali romské děti

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenský policejní prezident Ján Packa ve středu v Košicích uvedl, že devět policistů, kteří jsou podezřelí z šikanování romských dětí z 21. března 2009, bylo postaveno mimo službu. U sedmi z nich byl předložen návrh na propuštění ze služebního poměru. V případu bylo vyslechnuto 14 policistů.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

(Ilustrační foto)

Článek

Ředitel pohotovostní motorizované jednotky a jeho zástupce byli okamžitě zbaveni funkce. Odvoláni byli také ředitel obvodního oddělení a vedoucí oddělení služební kynologie. V případě dál probíhá vyšetřování. Pokud bude policistům prokázána vina, hrozí jim až osm let vězení za zneužíti pravomocí veřejného činitele.

Museli se svléknout a fackovat  

Slovenští policisté nutili skupinu romských chlapců, aby se svlékli do naha a vzájemně se fackovali. Deník SME, který získal záběry z ponižování mladých Romů, to okamžitě označil za slovenský Abú Ghrajb.

Na záběrech z Košic je vidět šest mladých Romů stojících v malé místnosti pod schodištěm a muže, který na ně řve, aby se svlékli do naha. "Ten, kdo se svlékne poslední, bude potrestán," zaznělo na videonahrávce. Jakmile se chlapci svlékli, bylo jim nařízeno, aby si dali ruce za hlavu, a kamera jim snímá genitálie. Na dalších záběrech drží policisté v uniformách psy, kteří na chlapce štěkají. Mladí Romové byli také donuceni vzájemně se políbit, a následně se musí fackovat. "Dej mu a nekecej. Já řeknu kolik. Pokud se uhne, já mu dám kopačku," říká hlas za kamerou.

Na záběrech je vidět uniformované policisty, jak si tyto scény natáčí na kamery a mobilní telefony. Diváci z řad policistů se smějí, když vystrašeni kluci čekají další instrukce.

Policisté se šikanou chlubili

Podle deníku SME byly tyto záběry natočeny 21. března. Tvrdí to osoba, která událost oznámila do redakce. Synovec oznamovatele je údajně policista a tyto záběry měl uloženy v mobilním telefonu.

"Synovec mi tvrdil, že to není nic proti záběrům, na nichž údajně policisté pouštějí na děti psy bez náhubku. Natáčeli to, chlubili se s tím a posílal to dalším lidem. Nechápu, jak jemožné, že takovýto lidé dělají u policie," říká svědek.

Opoziční Slovenská demokratická a křesťanská unie vyzvala ministra vnitra Roberta Kaliňáka, aby odstoupil z funkce.

Televize TA3 uvedla, že policisté byli přivoláni k 65leté ženě, která ležela na chodníku a tvrdila, že ji okradlo šest Romů. Policisté Romy zadrželi a předvedli je na policejní stanici. Tam se měly odehrát scény, které je vidět na zmíněných záběrech. Tři ze zadržených Romů byly nezletilé děti.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám