Hlavní obsah

Na Slovensku neschválili učebnici sexuální výchovy. Vadilo kdeco

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Učebnice sexuální výchovy se asi neobejde bez obrázků pohlavních orgánů, slovenskému ministerstvu školství však vadily natolik, že kvůli nim jeho úředníci neschválili novou učebnici. Jak informuje Denník N, čtyřčlenná komise odborníků přitom učebnici ministerstvu doporučila poměrem hlasů 3:1.

Foto: Raabe.sk

Jedna ze stránek problematické učebnice

Článek

Ministerstvo školství učebnici přesto neschválilo a neumožnilo tak školám, aby ji nakoupily. Bylo to v čase, kdy resort vedl Ján Horecký, bývalý ředitel sdružení katolických škol, který v letošních volbách kandiduje za Křesťanskodemokratické hnutí (KDH). Horecký tvrdí, že to nebylo jeho rozhodnutí, ale úředníků v příslušné komisi.

Komisi překážely především obrázky pohlavních orgánů a dvojstránka o masturbaci. Vadila například věta: „Masturbace je zkoumání vlastního těla a může ti pomoci zjistit, co se ti líbí a co nikoliv, jaké doteky máš rád/ráda, a navíc je pro mnoho lidí skvělý způsob, jak se zbavit stresu.“

Učebnice nadále chybí

„Učebnice však především vysvětluje, jak odolat nátlaku vrstevníků, proč raději vypnout porno, proč sociální média přinášejí upravenou realitu a jak poznat, zda s nějakou aktivitou opravdu souhlasím,“ upozornil Denník N.

Odborníci oceňují, že kniha klade důraz na respekt a rovnost. „Otevírá témata, která podporují rovnocennost mužů a žen, ochranu před mocenským zneužíváním a neoprávněnou marginalizací,“ hodnotí učebnici recenzent Ivan Lukšík z katedry školní pedagogiky Trnavské univerzity.

Zmíněná učebnice pro druhý stupeň základních škol s názvem Vztahová a sexuální výchova 2 od sdružení InTYMYta vyšla ve vydavatelství RAABE. Slovenští učitelé tak nadále nemají k dispozici žádnou učebnici o vztazích a sexuálním chování. Na slovenských školách se nevyučuje sexuální výchova jako samostatný předmět.

Anonymní web na Slovensku agresivně útočí na lékaře dělající potraty. Zveřejnil jména i fotky

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám