Hlavní obsah

Na silvestra bude policie tvrdá, slíbila německá ministryně vnitra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německá policie na silvestra v případě násilností či útoků proti strážcům zákona tvrdě zakročí. Vzkázala to v sobotu podle deníku Tagesspiegel spolková ministryně vnitra Nancy Faeserová s tím, že policisté jsou si vědomi napjaté bezpečnostní situace.

Foto: Profimedia.cz

Hasiči likvidují oheň, který výtržníci zapálili o loňské silvestrovské noci v berlínském Neuköllnu.

Článek

„Naši strážci pořádku a záchranáři museli znovu a znovu zakoušet, jak na ně míří zaslepený vztek,“ řekla podle deníku Tagesspiegel ministryně. „Odpovědí na to musí být tvrdý postup policie, ale i justice,“ uvedla.

Loni na silvestra zejména v Berlíně násilníci útočili na policisty a hasiče. „Po roce, který byl pro mnohé vysilující, nechce nikdo zažít na silvestra nesmyslné násilí. Nejvíc to platí pro ty, kteří nás všechny chrání,“ podotkla Faeserová.

Foto: Profimedia.cz

Policejní psi se cvičí také na vyhledávání zábavní pyrotechniky. Ilustrační foto

V Berlíně se na západní straně Braniborské brány chystá velká silvestrovská oslava a poprvé od pandemie covidu-19 je v plánu i ohňostroj. Berlínské policisty v metropoli podpoří kolegové ze spolkového bezpečnostního sboru, pět stovek jich bude například na nádražích.

Nebezpečné petardy z českých obchodů zamořily Rakousko. Zpřísněte to, žádá ČR ministr vnitra

Evropa

Případné výtržníky varoval také berlínský starosta Kai Wagner. „Policie bude letos vybavena lépe než loni. Může dělat vše, co je zákonem povoleno, například použít vodní děla,“ sdělil.

Kolín se bojí o katedrálu

Zpřísněná bezpečnostní opatření platí také v Kolíně nad Rýnem, kde byla kvůli teroristické hrozbě už 24. prosince uzavřena katedrála. Policejní ochrana slavného dómu bude na silvestra ještě posílena, protože právě poslední noci roku se možná hrozba týkala.

V Německu se také před oslavami opět debatuje o zákazu zábavní pyrotechniky. Možnost koupit si ji je omezená na několik dní a lidé smějí rachejtle a dělbuchy odpalovat jen o silvestrovském večeru od 18 hodin, jindy je to zakázané.

Přesto se už několik dní ozývají v Německu rány a záchranáři hlásí úrazy, loni bylo dokonce několik smrtelných.

Vedení spolkové lékařské komory žádá úplný zákaz odpalování. „Politici by měli strávit silvestrovskou noc v sanitce nebo na urgentním příjmu, pak by se jejich pohled na zdánlivě bezpečný silvestrovský ohňostroj rychle změnil,“ uvedl předseda komory Klaus Reinhardt.

DPA: Úřady obdržely informace o možném plánu na útok na katedrálu v Kolíně nad Rýnem

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám