Hlavní obsah

Na severu Francie se mezi dětmi šíří záhadné otravy jídlem. Dvanáctiletá dívka je po smrti

1:57
1:57

Poslechněte si tento článek

Dvanáctiletá dívka na severu Francie zemřela na následky otravy jídlem. Dalších sedm dětí bylo s otravou hospitalizováno. Příčina otrav je stále neznámá a pátrání po ní komplikuje skutečnost, že se hospitalizované děti spolu podle všeho nestýkaly.

Foto: Profimedia.cz

Francouzská biologická laboratoř (ilustrační foto)

Článek

Příznaky otravy se u dětí ze severofrancouzského města Saint-Quentin a jeho okolí začaly projevovat 12. června. V následujících dnech bylo s otravou hospitalizováno osm dětí ve věku od jednoho roku do dvanácti let, které se podle všeho vzájemně nestýkaly, uvádí BBC.

K úmrtí dvanáctileté dívky došlo v pondělí, přičemž jeho příčinou byl vzácný hemolyticko-uremický syndrom (HUS) projevující se akutním selháním ledvin a nedostatkem krevních destiček. Nejčastější příčinou tohoto syndromu je pak bakterie E. coli.

Všech osm dětí bylo do nemocnice přijato s vážnými zažívacími příznaky, jako je krvavý průjem. HUS se podle místního zdravotnického úřadu v Hauts-de-France vyvinul u pěti z nich. Zatím poslední případ otravy byl nahlášen ve středu večer.

Zdravotníci se biologickou analýzou snaží identifikovat bakteriální kmeny zodpovědné za každý individuální případ nákazy. Zatím vyloučili pouze to, že by za otravu mohla místní voda z kohoutku, a nenašli důkazy, že by otrávené děti snědly nějaký pokrm společně.

Rodiny otrávených dětí ani nenakupují potraviny na stejném místě, což pátrání po zdroji kontaminace ještě více komplikuje. Potravinoví inspektoři prověřují možnost, že zdrojem otravy bylo kontaminované maso. Ve čtvrtek proto byla v Saint-Quentinu zavřena řeznictví. Jeden z místních řezníků uvedl, že mu ke kontrole odvezli veškeré maso, marinády a koření.

Místní rodiče dostali pokyn, aby byli obezřetní a ve svých domácnostech zajistili přísné dodržování hygieny. Úřady vyzývají k pravidelnému mytí rukou, omývání ovoce a zeleniny a k důslednému vaření masa a oddělování vařených potravin od syrových.

Související témata:

Výběr článků

Načítám