Hlavní obsah

Na severozápadě Ruska se zřítila nově vyvíjená raketa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na kosmodromu v Plesecku u Archangelsku na severozápadě Ruska se ve středu zřítila nově vyvíjená raketa. Podle agentury TASS šlo o protiraketovou zbraň, kterou na severském kosmodromu testovala zbrojařská společnost Almaz-Antej. Odpálen prý byl modernizovaný model rakety Antej-2500, což je podle ruských odborných médií exportní verze protiraketového systému S-300.

Foto: Profimedia.cz

Protiraketový systém S-300. Ilustrační foto

Článek

"Žádné nebezpečí obyvatelům ani životnímu prostředí kvůli této havárii nehrozí. Palivo z rakety není životu ani zdraví nebezpečné, žádné jiné nebezpečné prvky raketa neobsahovala," uvedlo krizové středisko ministerstva pro mimořádné situace.

Podle tiskové zprávy výrobce splnil test stanovené cíle, přestože raketa se zřítila. "Kvůli nedostatečné startovní rychlosti došlo v bezpečnostním sektoru k řádnému sebezničení rakety," uvedla společnost Almaz-Antej.

Z kosmodromu Pleseck startují hlavně vojenské rakety. Loni tam Rusko vyzkoušelo i novou nosnou raketu Angara, první raketu pro vesmírný program od rozpadu Sovětského svazu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám