Hlavní obsah

Na podporu Palestinců se demonstrovalo i na pařížské Sorbonně, studenty rozehnala policie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pět desítek studentů v pondělí hlasitě demonstrovalo na podporu Palestinců na nádvoří prestižní pařížské univerzity Sorbonny. Mezi historické budovy postavili desítku stanů, rozvinuli velkou palestinskou vlajku a pak hlasitě požadovali okamžité ukončení bojů v Pásmu Gazy. Po dvou hodinách je policie rozehnala.

Propalestinské protesty na SorbonněVideo: Reuters

 
Článek

Protest studentů přiměl univerzitní ochranku uzavřít vstup do školy pro studenty, učitele i novináře, uvedla agentura Reuters. Na sociálních sítích se objevily záběry z nitra budovy, v jejímž okolí se shromažďovali těžkooděnci.

„Naše univerzity v současnosti nabízejí kurzy ve spolupráci s univerzitami v Izraeli, zatímco univerzity v Pásmu Gazy jsou bombardované. Žádní tamní studenti už nemohou řádně studovat, protože už nemají univerzitu. Ale bez ohledu na to naše univerzity nepřestávají spolupracovat s univerzitami v koloniálním státě Izrael,“ rozohnila se členka studentské unie Sorbonny Alexandrine Vitryová, aniž slovem zmínila teroristický útok ze 7. října, kvůli němuž válka Izraele proti palestinskému teroristickému hnutí Hamás v Pásmu Gazy vypukla.

Už ve čtvrtek večer propalestinští studenti zablokovali vstup do jiné pařížské univerzitní budovy, která patří Sciences Po. Kvůli napětí, které zesílilo poté, co se na místo dostavily desítky proizraelských demonstrantů, vedení školy zavedlo distanční výuku.

Foto: Michel Euler, ČTK/AP

Studenti mezi historické budovy postavili desítku stanů, rozvinuli velkou palestinskou vlajku a pak hlasitě požadovali okamžité ukončení bojů v Pásmu Gazy

Hamás dostal podle Blinkena velkorysý návrh: svoboda pro tisíce vězňů a 40 dní příměří

Blízký a Střední východ

Obrázky z Paříže připomínají protesty, které v posledních dnech otřásají univerzitami napříč Spojenými státy. Studenti na nich požadují mimo jiné ukončení jakýchkoli vazeb svých škol na Izrael.

Protesty zesílily po hromadném zatýkání na newyorské Kolumbijské univerzitě, kde se studenti utábořili uprostřed kampusu. Po zatčení stovky studentů vyrostl nový protestní tábor a podobné iniciativy následovaly na mnoha dalších školách.

Kolumbijská univerzita v pondělí dala protestujícím v areálu školy ultimátum: musí do pondělního odpoledne místního času opustit stanový tábor na nádvoří školy, jinak jim hrozí podmíněné vyloučení.

Foto: Sarah Meyssonnier, Reuters

Studenti univerzity Sorbonna v Paříži se scházejí na protest proti válce v Gaze

Protestující studenti Kolumbijské univerzity bučeli na šéfa americké Sněmovny reprezentantů

Amerika

Výběr článků

Načítám