Hlavní obsah

Na městském okruhu v Bratislavě se bude jezdit 130 km/h

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Na bratislavském dálničním okruhu se bude místy jezdit stotřicetikilometrovou rychlostí, místo současné devadesátky. Na společné tiskové konferenci to ve středu oznámili představitelé Národní dálniční společnost (NDS) a slovenské policie.

Foto: Profimedia.cz

Bratislavská dálnice, ilustrační foto

Článek

Na bratislavských dálnicích D1 a D2 zprovozní NDS od 26. srpna tzv. liniové řízení dopravy. Tímto způsobem chce NDS zlepšit plynulost dopravy, zvýšit bezpečnost silničního provozu, snížit výskyt kolon a jejich rozsah. „Kapacita přetížených úseků by se měla zvýšit o deset až dvacet procent,“ uvedl Peter Peťko z NDS.

Policie upozornila, že rychlostí 130 kilometrů v hodině bude možné na okruhu jezdit jen v některých úsecích a v některých časových úsecích. Řidiče na to budou upozorňovat dopravní značky umístěné nad každým jízdním pruhem, které budou dynamicky měnit rychlost, regulovat jízdu v jednotlivých jízdních pruzích a upozorňovat na krátkodobé nebezpečné situace.

Slovenská řidička jela na dálnici 13 kilometrů v protisměru

Evropa

V první fázi se tato novinka objeví v úseku dálnice D1 od křižovatky Bratislava Pečňa po výjezd Vajnory a v druhé fázi v úseku dálnice D2 od tunelu Sitina po výjezd Jarovce. „Rychlost 130 km/h nebude platná v průběhu celého dne, ale bude dynamicky řízená podle stavu silniční sítě,“ dodal Peťko.

Údaje pro řídící systém bude sbírat 178 senzorů umístěných na dálnici. Jedná se především o detektory počtu vozidel, stavu vozovky a senzory ovzduší. Řízení dopravních značek bude automatické, nastavení bude přehodnocováno každých 60 vteřin, při závažnějších incidentech častěji.

Pro srovnání, v Praze je na D1 rychlost 80 km/h a na pražském okruhu ve směru na letiště rychlost 130 km/h. Na druhou stranu směrem na Hradec Králové je 80 km/h. Na obchvatu Vídně je místy povolená rychlost 100 km/h nebo jen 80 km/h. Ve Varšavě na dálnici 2 je povolená rychlost 80 km/h.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám